Одеському УКСу на реставрацію арки в пам’ятці архітектури не вистачило півтора мільйони гривень

На реставрацію парадного входу в будівлі-пам’ятці архітектури на вулиці Пушкінській, 5 в Одесі витратили майже півтора мільйона гривень. Про це повідомив начальник Управління охорони пам’яток культурної спадщини Одеської міськради Павло Остапенко. Ще від 600 до 800 тисяч витратять на ремонт стелі.

За словами Остапенка, роботи тривали близько трьох місяців. За цей час відновили декоративне оздоблення бічних стін і стін арочного проходу, зміцнили підлогу і сходовий марш з п’яти мармурових сходинок. Також в пам’ятці архітектури відреставрували усі елементи ліпного декору, відновили інженерні та електромережі.

Все, що ми маємо всередині, відповідає науковій роботі, яка була проведена. Єдине, що ми не знайшли, це те, як виглядала група других дверей, тому було прийнято рішення відновити їх в такій же стилістиці, що і двері, які є входом до парадної”, – зазначив Павло Остапенко.

Зі стіни парадного входу демонтували зовнішній блок кондиціонера, а дроти сховали у спеціальний щит. Монументальний живопис на стелі законсервували, аби в подальшому його реставрувати. За попередніми розрахунками, ремонт стелі коштуватиме від 600 до 800 тисяч гривень.

В Одесі відреставрували пам'ятку архітектури
Друга частина будинку залишається без ремонту. На її реставрацію планують витратити 3-4 мільйони гривень. Коли розпочнуть ремонтні роботи, наразі не відомо. Втім відновлятимуть під’їзд з вікон, сходів та їхньої огорожі. Після чого робочі займатимуться дахом та стінами.
Стан об'єкту до початку реставраційних робіт

Зазначимо, дім за адресою Пушкінська, 5 належав купцю зерноторгівцю 19 століття Григорію Перецю. У 1881 році дохідний будинок побудував його син Микола Перець. Цьому свідчить розшифровка вензелів із літерами “Н” та “П” над вхідними дверима.

Вхід до пам'ятки архітектури в Одесі реставрували за майже півтора мільйони гривень
Джерело – Суспільне. Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *