В Татарбунарах зупинили ремонт доріг і водогонів, через скорочення субвенції з Кабміну

26 грудня Татарбунарська міська рада скликала позачергову сесію у зв’язку з необхідністю внесення змін до міського бюджету на 2019 рік.

Про це повідомив Татарбунарський міський голова на своїй офіційній сторінці у Фейсбук.

Акцентуючи на причинах скликання позачергов, мер міста Андрій Глущенко повідомив депутатам про суттєве зменшення державних субвенцій місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій. Рішення про це було прийнято Кабінетом Міністрів України 4 грудня 2019 року.

Через внесені Кабінетом Міністрів зміни, обсяг субвенції місту Татарбунари зменшився з 8,8 млн.грн. до 60 тисяч гривень (скорочення на 99 %).

Міська влада так, як і в інших містах Одеської області, передбачаючи обіцяне фінансування, здійснила вже ряд проектів, за які необхідно розрахуватися. Так, фактично повністю, або частково виконані роботи по таким проектам:

– «Капітальний ремонт дорожнього покриття по вулиці Суворова (1 290 тисяч грн.), вулиці Чорноморська (500 тисяч грн.), вулиці Київська (299 тисяч грн.), вулиці Зоряна (315 898 грн.) – 2 404 898 грн.;
– «Будівництво водонапірної башти на території майнового комплексу «Водонапірна насосна станція» (452 тис.грн.);
– «Капітальний ремонт вуличного водогону по вулиці Бесарабська» (підготовлено проектну документацію).

За здійснений обсяг робіт, у зв’язку з вищезазначеними причинами, міський бюджет розрахуватися не може, повідомили в Татарбунарській міській раді.

Після інформації міського голови депутати внесли зміни до рішень стосовно фінансування міського бюджету на 2019 рік та розподілу видатків міського бюджету і коштів бюджету розвитку за об’єктами на 2019 рік, знявши заплановані державною субвенцією кошти на ці та інші проекти, важливі для міста Татарбунари. Під час спільного обговорення проблеми було вирішено розглянути питання фінансування виконаних вже робіт за рахунок міського бюджету на наступній черговій сесії, яка відбудеться вже в січні нового 2020 року.

Усвідомлюючи ситуацію, яка склалася, депутати та міський голова розглядають перспективу здійснення інших проектів, на які також була передбачена державна субвенція, як віддалену в часі. Серед них наступні проекти:
– «Організація дорожнього руху по будівництву світлофору» (498 тисяч грн.);
– «Буріння розвідувально-експлуатаційної свердловини на розі вулиць Трудова та Космонавтів» (440 тисяч грн.);
– «Капітальний ремонт тротуару по вулиці Тура від вулиці Партизанська до вулиці Дністровська» (450 тисяч грн.);
– «Будівництво наземної фотоелектричної сонячної електростанції на території майнового комплексу «Водонапірна насосна станція» (1 490 000 грн.).

Як зазначають в Одеському відділенні Асоціації міст України, в більшості містах і райцентрах Одеської області повністю, або частково проведені роботи в рамках економічних проектів, на які була передбачена державна субвенція і тепер міські бюджети не можуть розрахуватися за виконаний обсяг робіт. Серед цих проектів звичайні, але потрібні для людей місцеві завдання по ремонту доріг, водопровідних систем, дитячих садків, шкіл та в цілому благоустрою місцевих територій.

Так, новий Уряд прийняв рішення, яким вніс зміни до розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 500, якими було зменшено загальний обсяг державних субвенцій по Україні на 1,7 мільярдів гривень та, відповідно, змінено розподіл субвенцій між місцевими бюджетами. У зв’язку з цим, бюджети міст і районних центрів України відчули значні втрати.

Так, на Одеську область, якій раніше була виділена субвенція в сумі 113,2 млн.грн., Кабінет Міністрів України залишив лише 32,2 млн. грн. 14 міст Одеської області не дорахувалися у своїх бюджетах 80,9 мільйонів гривень. Зокрема:

– місто Арциз втрачає 10,7 млн грн. із передбачених раніше 11,9 млн. грн. (скорочення на 90 %);
– місто Болград: 6,8 млн. грн. із передбачених 12 млн.грн. (скорочення на 43 %);
– смт. Тарутине: 3, 2 млн. грн. із передбачених 4, 7 млн.грн. (скорочення на 67%).
Деякі міста і райцентри області втратили взагалі всю суму субвенцій: м. Рені – 14,9 млн грн.; Роздільна – 14,3 млн. грн., Кодима – 6,9 млн. грн., Ананьїв – 6,6 млн. грн., та ряд інших райцентрів.

За інформацією Татарбунарської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *