Розвитку не буде: Кабмін забрав в Одеської області понад 70% субвенцій

Кабінет  Міністрів України втричі зменшив субвенцію місцевим бюджетам Одеської області на соціально-економічний розвиток територій. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду 4 грудня. За рахунок цієї  субвенції фінансуються дуже важливі для громад проекти – ремонт та благоустрій вулиць, влаштування водогонів, ремонт шкіл та дитячих садків.

Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Згідно з рішенням, були внесені зміни до розпорядження Кабінету Міністрів від 10 липня 2019 року № 500-р, якими змінено розподіл субвенції між місцевими бюджетами на соціально-економічний розвиток та зменшено на 1,7 млрд. грн. загальний обсяг по Україні.

Стосовно Одеської області, то з загального обсягу субвенції в сумі 113,2 млн. грн., в редакції розпорядження від 10 липня, Кабінет Міністрів залишив райцентрам і містам лише 32,3 млн. грн. Тобто місцеві бюджети 14 міст Одеської області втратили 80,9 мільйонів гривень субвенції на соціально-економічний розвиток. Про це повідомила консультантка з питань бюджету Одеського РВ АМУ Світлана Осадчук.

Зокрема,бюджет міста Арциз втратив 10,7 млн. грн. (із передбачених раніше 11,9 млн. грн. залишилось 1,2 млн. грн.). Скорочення на 90%. Бюджет селища Любашівка втратив 7,7  млн. гривень: з передбачених раніше 9 млн. грн. залишилось 1,3 млн.  Скорочення на 86%. Бюджет м. Болград втратив 6,8 млн. грн. Із передбачених раніше 12 млн. грн. залишилось 5,2 млн. грн.  Скорочення на 43%. По місту Тарутине субвенцію було скорочено на 67%, із передбачених раніше 4,7 млн. грн. залишилось 1,5 млн. гривень”, – повідомила Світлана Осадчук.

За підрахунками експертки, бюджети таких міст, як Ананьїв, Кодима, Рені та Роздільна взагалі втратили всю суму раніше обіцяної державної субвенції. Втрати бюджетів вражаючі. Так, втрати бюджету по м. Рені склали 14,9  млн. грн., м. Роздільна – 14,3 млн. грн., по м. Кодима – 6,9 млн. грн., м. Ананьїв – 6,6 млн. грн..

Аналогічно втратили всю суму раніше передбаченої субвенції такі селища як Саврань – 5,4 млн. грн., райцентри Іванівка – 2 млн. грн., Миколаївка – 2,6 млн. грн. та Сарата – 3,4 млн. грн.

Як зазначають в Одеському офісі АМУ, деякі громади вже повністю виконали роботи, визначені проектами в рамках і в обсягах раніше передбаченої субвенції, яка розподілялась розпорядженням Кабінету Міністрів від 10 липня 2019 року № 500-р.

“Так, повністю виконано роботи, передбачені проектами в рамках субвенції у селищі Доброслав на суму 6,3 млн. грн. Внесеними змінами до розпорядження  КМУ № 500-р обсяг субвенції по смт Доброслав скорочено до 0,5 млн. грн., фактично субвенцію скорочено на 94%. Аналогічна ситуація по місту Татарбунари, де також по більшій частині проектів в рамках раніше передбаченої суми субвенції роботи вже фактично виконані.  Внесеними змінами до розпорядження  КМУ № 500-р обсяг субвенції по м. Татарбунари зменшили з 8,8 млн. грн. до 60 тис. грн., або на 99%! Очікуючи фінансування, громади у відповідності до розподілу коштів цієї субвенції вже виконали певний обсяг робіт, однак не можуть за них розрахуватися. Це – невеликі за вартістю, але вкрай важливі для громад проекти – ремонт шкіл і дитячих садків, ремонт та благоустрій вулиць, влаштування водогонів”, – резюмувала експертка з бюджетних питань АМУ.

Асоціація міст України вже звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням не погоджувати, запропоновані Урядом зміни щодо розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток та залишити розподіл у попередній редакції.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *