Акциз залишать містам і ОТГ: нардепи від Одещини підтримали зміни до Держбюджету

Одним з найголовніших питань, які відстоювала Асоціація міст України було продовження у 2020 році зарахування до місцевих бюджетів частини акцизного податку з пального.
14 листопада Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому Проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» № 2144 від 16.09.2019 року.

Відповідно до цього законопроекту, у 2020 році продовжиться практика зарахування до місцевих бюджетів 13.44% надходжень від акцизного податку на пальне. Загальний прогнозований обсяг коштів, які отримають громади, складе 7,7 млрд грн, повідомляють в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки окремим громадам саме акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети

Правку № 209 підтримали 275 парламентарів. Серед них від Одеської області – народні депутати-мажоритарники Антон Кіссе і Анатолій Урбанський. Також подібні правки підтримали й інші депутати від Одещини, – серед них Олексій Гончаренко, Сергій Колебошин, Олександр Ткаченко, Тетяна Плачкова, які активно долучились до боротьби Асоціації міст, спрямованої на відстоювання інтересів місцевих громад під час затвердження проекту Держбюджету на 2020 рік.
“Асоціація міст України дякує усім народним депутатам за врахування інтересів територіальних громад при голосуванні за проект змін до Бюджетного кодексу України”, – повідомив виконавчий директор Одеського регіонального відділення АМУ В’ячеслав Демченко.
Нагадаємо, кілька років тому акциз з пального почали зараховувати у бюджети громад. Місцевий акциз з пального – це не тільки інструмент боротьби з тінізацією у сфері обігу пального (яка до його запровадження складала 30%), а й джерело доходів громад для реалізації соціальних проектів – будівництва нових шкіл та дитячих садочків, ремонт доріг, мостів, облаштування вулиць тощо.
Авторка – Оксана Піднебесна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *