Зарплати освітян виростуть на 9%, а молоді вчителі отримають по 21 тис грн – МОН

Зарплати всіх педагогів в новому році мають зрости на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років, які сьогодні отримують найменшу зарплату, в кінці року отримають виплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року – майже 21 тисяч гривень.

Про це йшла мова на презентації Урядом доопрацьованого бюджету-2020. Як повідомили в прес-службі МОН, в цілому передбачається, що таку додаткову виплату отримають 73,9 тис. педагогів.

«Дуже важливо підтримати молодого вчителя. У нас є проблема, коли в школу часто не хочуть йти працювати молоді люди. Це означає, що в школах зараз залишається все більше людей похилого віку, які скоро повинні вийти на пенсію, і з часом у нас виникне проблема, навчати банально нікому. Тому ми як держава зараз звертаємо увагу на положення саме молодих вчителів. У них зараз умови оплати праці гірше – менше надбавки, але з іншого боку ми хочемо показати молоді, що бути вчителем – це престижно», – зазначив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Сьогодні молодий учитель в середньому отримує майже на 3 тис. гривень на місяць менше досвідчених педагогів. Так, молодий учитель сьогодні заробляє приблизно 5 тис. 410 грн на місяць, а досвідчений вчитель зі стажем 30 років – 8 тис. 182 грн.

Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад зазначила, що в цьому році також в освітній субвенції вперше враховані актуальний, а не минулорічний контингент дітей.

«Що це означає дуже простими словами. Ми платили заробітну плату за кількістю дітей, значно менше реалістичної. А насправді це означає, що ми просто не доплачували останні 4 роки заробітну плату вчителям. Ми нарешті цю проблему виправляємо і додаємо 2,2 мільярда грн для того, щоб враховувати ту кількість учнів, яка є реалістичною. На сьогодні це дозволить всім регіонам повну надбавку за престижність, а не грати надбавками, як це люблять робити на місцях», – підкреслила Ганна Новосад.

2 thoughts on “Зарплати освітян виростуть на 9%, а молоді вчителі отримають по 21 тис грн – МОН

  1. Але чомусь не всі молоді вчителі отримають цю допомогу,але лише ті,які закінчили навчання у 2016-2019 роках,то навіщо було писати про умову стажу до 10 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *