На півдні Одещини занепадає озеро Китай та придунайські водосховища

Складна екологічна ситуація, що склалась на Придунайських водосховищах, – під пильною увагою обласної влади. Місцем обговорення стало село Приозерне Кілійського району, яке розташоване на березі озера Китай. Саме там відбулось засідання міжвідомчої наради під головуванням першого заступника голови Одеської обласної ради Вадима Шкаровського.

Як повідомили у прес-службі Кілійської держадміністрації, на засіданні обговорювались питання щодо стану охорони, збереження та використання водних біоресурсів спеціалізованими товарними рибними господарствами (СТРГ) на водосховищі Китай та інших придунайських водосховищах, а також проблем здійснення водообміну водосховищ та можливості їх передачі в оренду задля фінансового наповнення бюджетів місцевих рад.

Обговорення проблематики відбулось за участі представників департаменту екології та природних ресурсів Одеської облдержадміністрації, Управління державного агентства рибного господарства в Одеській області, Державної екологічної інспекції в Одеській області, Головного управління Національної поліції в Одеській області, голів Кілійської та Ізмаїльської райдержадміністрацій та голів населених пунктів, які розташовані на берегах водосховищ.

Про значення для району водосховища Китай та проблеми, що утворилися для місцевих жителів прилеглих населених пунктів у зв’язку з використанням водних біоресурсів у режимі СТРГ, проінформувала присутніх голова Кілійської районної державної адміністрації Наталя П’ятун. Вона зазначила, що рибогосподарська діяльність ТОВ «Союзюгпром» озера Китай у режимі СТРГ протягом кількох десятиліть (більше 30-ти років) велась вкрай неефективно, непрозоро та призвела до катастрофічного стану не лише водних біоресурсів, оскільки зариблення майже не проводилось, а й екосистеми загалом – риби в озері майже не стало, водосховище замулене, засмічене покинутими знаряддями лову, місцевих жителів не допускають до водойми.

Утримання режиму СТРГ потребує дуже великих бюджетних затрат, проте ТОВ «Союзюгпром» всі ці роки веде свою діяльність за бюджетний кошт, а місцеві бюджети не отримують нічого. Неможливо створити місцеві рибодобуваючі та рибопереробні підприємства, тобто забезпечити робочі місця для місцевих жителів. А з озером Китай межують п’ять сіл тільки Кілійського району. Цю соціально-екологічну проблему вже підіймали. У минулому році, завдяки підтримці Одеської облдержадміністрації, наказом Держагентства рибного господарства України режим СТРГ з озера Китай було знято. Проте ТОВ «Союзюгпром» подало позив до суду і наказ було скасовано. За цей проміжок часу обидві сторони до суду подавали апеляції, скарги та касації.

Позицію голови Кілійської райдержадміністрації Наталі П’ятун підтримали всі присутні: голови Новоселівської, Старотроянівської, Фурманівської, Червоноярської та Приозерненської сільських рад Кілійського району, Камишівської та Муравлівської сільських рад Ізмаїльського району, громадськість сіл, які межують з озером Китай. Голова Ізмаїльської райдержадміністрації Наталія Тодорова, мер міста Болград, представники Болградської та Ренійської районних рад виступили перед присутніми та окреслили такі ж самі проблеми стосовно використання водних біоресурсів на озерах Ялпуг та Катлабух.

Також обговорювались питання щодо проблеми водообміну водосховищ через незадовільний стан, у якому перебувають транспортуючі канали (замулення). Як з’ясувалось, для проведення розчистки каналів необхідно залучити кошти, які місцеві і обласний бюджети не можуть виділити, тому було запропоновано проблему Придунайських водосховищ винести на загальнодержавний рівень та проводити фінансування робіт з Державного бюджету.

«Ми заслухали фермерів, експертів і посадових осіб області, виробили стратегію дій. Ми не припинимо домагатися відновлення закону і прозорості в цьому питанні» – наголосив головуючий наради – перший заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський.

Шкаровський

Керівники організацій та установ проінформували присутніх та зробили ретельний аналіз правових основ використання водних біоресурсів у режимі СТРГ; запланованих та фактичних показників діяльності СТРГ на водосховищі Китай та інших придунайських водосховищах; оцінку їх ефективності; оцінку стану охорони, збереження і використання водних біоресурсів водосховища Китай та інших придунайських водосховищ у режимі СТРГ; надали пропозиції щодо покращання ситуації.

Учасники наради прийняли рішення про чергове ініціювання зняття режиму СТРГ, який на теперішній час має низку суперечностей з нормами законодавства з одного боку та реальним життям з іншого і є перешкодою для наповнення місцевих бюджетів.

Авторка – Анна Сокіл

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *