90% українців цікавляться реформою Нової української школи – дослідження Міністерства освіти

Більшість українців обізнані щодо реформування шкільної освіти і концепції НУШ. Про це свідчать результати дослідження «Нова українська школа: сприйняття населенням», проведеного Урядовим контактним центром напередодні нового навчального року.

Переважна більшість опитаних – 87,6% – відповіли, що знають про реформу. Ще 9,3% – що чули про НУШ і хотіли б мати більше інформації. І лише 2%  опитаних нічого не знають про ключові зміни у шкільній освіті. При цьому респонденти зазначали, що інформацію про НУШ переважно отримують з Інтернету (39,2%) або від учителів і адміністрації школи (24,9%) .

За даними опитування, найкраще українці обізнані щодо:

  • скасування конкурсів у перший клас та гарантованого навчання у школі за місцем проживання;
  • перепідготовки вчителів для розвитку професійних якостей відповідно до вимог НУШ;
  • введення в дію нових державних стандартів та навчальних програм для початкової школи;
  • профілізації старшої школи та її подовження на один рік;
  • компетентнісного навчання;
  • виборів директорів шкіл на конкурсній основі.

Більшість батьків, діти яких пішли в перший клас у вересні минулого року і навчались протягом 2018-2019 навчального року вже за новими стандартами, констатують, що дітям подобається відвідувати школу. 31,6% батьків оцінили задоволеність своїх дітей на максимальні п’ять балів, ще 35,4% – на чотири.

Рівнем знань і навичок, які отримують діти у школі, задоволені 25,2% і скоріше задоволені 41,9% батьків. На їхню думку, найбільш ефективно в Новій українській школі у дітей розвивають емоційний інтелект, навички роботи в команді та вміння досліджувати світ.

Опитані батьки першачків відзначають, що під час уроків дітям дають більше свободи – особлива увага приділяється рухливій діяльності, успіхи учня оцінюються не у порівнянні з успіхами інших, а співвідносно з його особистісним зростанням, на заняттях вчителі активно застосовують електронні засоби навчання.

«Нова українська школа має значну підтримку в суспільстві, й для нас це дуже важливий показник. Саме тому одним із пріоритетів роботи Міністерства зараз буде розробка стратегії пришвидшення реформи НУШ, аби більше дітей змогли відчути нову якість шкільної освіти», – зазначила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Нагадаємо, що цьогоріч до Нової української школи прийшло приблизно 426 тисяч першачків. У другий клас НУШ перейшло майже 455 тисяч учнів. Крім того, триває пілотування 3-го класу НУШ у 129 школах по всій Україні.

Як повідомляють у Міністерстві освіти, дослідження «Нова українська школа: сприйняття населенням» проводилось у 2019 році спільними зусиллями МОН та Урядового контактного центру. В опитуванні взяли участь понад 1800 респондентів зі всієї України, які мешкають у селах, великих і маленьких містах. 39% опитаних респондентів мають дітей, які протягом 2018-2019 навчального року вчились у першому класі НУШ – вони брали участь як у загальному опитуванні, так і у спеціальному блоці для батьків першокласників НУШ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *