Міжлимання: Августівка запросила утворити громаду Іллінку та Маринівку

8 вересня в Августівській сільській раді відбулися добровільні громадські слухання, на яких мешканці прийняли рішення запропонувати об’єднання у спільну громадам двом сусідам – Іллінській та Маринівській сільським радам. Вони поряд – на території Біляївського району на Одещині.

Усі три сільські ради розташовані на території Міжлимання, – вузькій частині суходолу між Куяльницьким та Хаджибейським лиманами. Обговорення щодо утворення ОТГ тут тривають вже кілька років: питання затяглося через протиріччя, де саме розташувати центр громади. Так, Іллінська сільська рада ще навесні 2019 року наполягала, щоб адміністративний центр зробити в їхньому селі, хоча економічно й за кількістю інфраструктури Августівка набагато “заможніша”.

Тим часом, поки дві громади “перетягували” ковдру між собою, процеси децентралізації активізувалися. З’явилися чутки, що Августівку може приєднати до себе Усатівська рада, з 20-тисячним населенням. А як ні, – то рано чи пізно Міжлимання віднесуть до Одеси… Місцева влада, обміркувавши всі варіанти розвитку подій, вирішила висловити  своє бачення стосовно майбутньої долі, і винесла це питання на публічне обговорення.

Слухання пройшли досить гаряче. Чимало реплік з залу стосувалося правомірності проведення зборів, зокрема, – чому тільки одне питання, стосовно утворення в одній конфігурації громади, виноситься на обговорення. Також люди цікавились, яка доля запропонованого ще в 2015 році приєднання до Усатівської ОТГ, яка, до речі, й досі не створена. Дехто висловлював заперечення, що про можливе об’єднання Августівської громади запитали не всіх мешканців, а лише частину. Між тим, увесь зал зацікавлено поставився до відкритого обговорення.

На збори громади організатори, – Августівська сільська рада, – запросили делегацію від Одеського регіонального відділення Асоціації міст України. На всі спірні та дражливі питання учасників зустрічі відповів консультант з комунікацій Юрій Ямковой. Він зазначив, що порядок проведення громадських слухань у кожній сільській раді має бути розроблений і затверджений заздалегідь, інакше рішення, ухвалені громадою під час таких обговорень, можуть бути оскаржені в суді. Саме тому об’єднання Августівської громади має відбуватися згідно усіх норм законодавства та відповідно до методик утворення громад.

Одним з найважливіших питань стало обговорення економічної спроможності майбутньої Августівської ОТГ. Як розповіла консультантка Одеського РВ Асоціації міст України Світлана Осадчук, спільний бюджет майбутньої громади на сьогодні сягає 30 мільйонів гривень.

Зрозуміло, що левову частку в ньому займає Августівська сільська рада, це близько 22 млн гривень, з них власних надходжень – близько 14 млн гривень. Тоді як в Іллінській та Маринівській сільських радах ради заробляють по 2 млн гривень на рік. Після утворення громади сукупна сума коштів збільшиться у 1, 5 рази, – зазначила експертка.

“Що зміниться після об’єднання, це податок з доходів фізичних осіб, який залишатиметься у бюджеті місцевої громади. Це 60% від загальних надходжень, за нашими розрахунками, ця сума сягатиме 11 млн гривень, це додаткові надходження ПДФО. Далі громада отримає базову дотацію, це близько 6 мільйонів гривень. Також, коли утворюється ОТГ, передається вся загальна середня освіта. Зрозуміло що це додаткове навантаження на бюджет, але держава в цьому випадку допомагає освітньою субвенцією. По Августівській ОТГ вона складе близько 12 млн гривень. І нарешті, інфраструктурна субвенція, яка надається на кожну об’єдану громаду і яка розраховується в залежності від кількості сільського населення, і залежно від площі території, у вас вона сягатиме близько 3, 5 млн гривень”, – поділилася економічними розрахунками фахівець.

Тобто, якщо зараз бюджет трьох громад у сумі складає близько 30 млн грн, то при утворенні він збільшиться до 48-50 млн гривень. Це найпереконливіший аргумент для утворення майбутньої громади.

В процесі голосування мешканці Августівки підтвердили своє бажання утворити громаду: більшість підтримали утворення ОТГ, тому після затвердження рішення депутатами на сесії, повторно звертатимуться до сусідів за згодою.

Величезний потенціал Міжлимання – і в розвитку туризму, у нас і фермерські господарства, сильне сільське господарство. Тому я вважаю, що якщо нам не розділятися, не влювать одне з одним, об’єднатися і попробувати працювати в нових умовах. Якщо буде в нас порозуміння з Іллінською і Маринівською сільськими радами, ми разом зможемо досягти великих успіхів. Поки ще є час, на врахування нашої думки, на добровільність, я вважаю, треба спробувати і зробити той варіант, який ми планували ще з 2015-16 року”, – зазначила у виступі голова Августівської сільської ради Олена Таран.

Авторка – Оксана Піднебесна

2 thoughts on “Міжлимання: Августівка запросила утворити громаду Іллінку та Маринівку

  1. Асоціація міст – прихисток та адвокат усіх корупціонерів, судячи по завжди одностороннім статтям, які слугують захисту голів сільрад, а не інтересів громади.
    Надані розрахунки були «від фонаря»: жителям не роздали офіційних даних. Натомість, місцеві активісти та громадська організація отримали офіційні розрахунки від Біляівського фінуправління. І вони не є такими безхмарними. Августівська отг буде малоспроможною, буде дуже залежати від дотаціі та субвенцій. У разу будь-яких затримань у іх надходженні, такій отг буде важко вижити.
    З залу пролунала раціональна думка: оскільки власні прибутки скудні, доведеться збільшувати податкове навантаження.
    На рахунок Усатово: голова Августівки залякує жителів об‘єднанням з Усатово, іх першу пропозицію відхилили без слухань та незаконно. Другу відхилили також без слуханнь рішенням голови з посиланням на устарівші додатки.
    Голови по Міжлиманню почали активно домовлюватися, коли отримали нову пропозицію від Усатово, яка не вигідна теперішнім головам трьох сільрад по Міжлиманню!
    А до цього з 2015 року вони воювали за центр!!! Та не хотіли створювати жодну отг, аби зберегти крісла.
    Правда, що Августівка, Іллінка та Маринівка у особі сільрад не думають про процвітання, вони лелеють особисті інтереси.

  2. Надо было видеть, как отвечали «эксперты» от Ассоциации городов! Им задают вопрос, состоятельна ли Августовская отг, они отвечают в духе: «вам же дадут субвенции».
    Привезли всех родственников и обязанных голове Августовского сельсовета которых обязали голосовать за нужный вариант.
    Про то, что был еще независимый эксперт от жителей- Оксана Викторовна Гуненкова – которая не раз проводила семинары по отг, и как раз посоветовала что Августовской сельраде надо правильно заново начать процедуру отг, никто не сказал в этой статье!
    И никто не упомянул что Межлиманье могло объединиться одним из первых! Но головы сельрад воевали за центр! Они не объясняли ничего жителям а только запугивали их!
    В Мариновке говорят что закроют школы. В Ильинке что они исторический центр, поэтому нельзя поддерживать другую отг. В Протопоповке что переселят цыганей из Усатово.
    За то все головы молчат почему столько лет они не хотели и не могли правильно сформировать отг, а тут им припекло!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *