Майстриня з Чорноморська вишила хрестиком “Сікстинську Мадонну” і встановила рекорд. ВІДЕО

Варвара Іванівна Гоцуляк стала володаркою диплому від  Книги рекордів України. Її картина, прообраз “Сікстинської Мадонни”, стала найбільшим вишиваним витвором народного мистецтва в Одеській області.

Визначна подія ознаменувала відкриття фестивалю “Серпневий заспів”, який традиційно минає на початку серпня в м. Чорноморськ. Варвара Гоцуляк з року в рік залишається головною натхненницею містечка майстрів: вздовж центральної алеї, яка веде на пляж, вишиковуються намети народних умільців з усієї України. Барвисті вироби, глечики, вишиванки, гребінці, віночки, картини, – тут ярмаркують самі ж майстри та майстрині. Організовує їхнє перебування, зручності, харчування й комфорт пані Варвара.

Для власниці диплому від Національного реєстру рекордів України, Варвари Іванівни, – це вже п”ята відзнака. “Сікстинська Мадонна” вишита хрестиком вручну, – розповідає пані Варвара, а працювала над нею вона протягом 16 років. Витвір мистецтва не такий великий, як у славнозвісного Рафаеля: розміри полотна складають 1 м 20 см на 80 см. Але повністю передає увесь образ світового шедевру: Мадонна на руках з немовлям, обабіч якої зображений папа Сікста ІІ та свята Варвара. Вишите руками полотно визнане найбільшим образом в Одеській області.

А ще чорноморська майстриня складає вірші, навіть видала свою першу авторську збірку “Життя прожити – не поле перейти”, яка побачила світ якраз перед фестивалем.

Пані Варвара має надзвичайно добру душу, щире серце, а між тим, її життя склалося не так вже й безхмарно: адже довелося поховати найрідніших, – двох синів… Та попри все, вона залишається відкритою світу й людям, про своє життя і вишиває, і співає, і пише вірші; допомагає в організації й проведенні будь-яких творчих заходів, надихає інших людей жити щасливо, цінувати кожен прожитий день, радіти один одному, не забувати рідні національні джерела.

Майстри народної творчості, які з”їхались до Чорноморська на “Серпневий заспів” з різних куточків України, ініціювали збір підписів до мера міста Чорноморськ, з проханням присвоїти Варварі Гоцуляк звання народного майстра України.

Тетяна Ярова з міста Луцьк цитує текст  цього звернення:

Варвара Іванівна згуртовує й надихає до зміцнення народного мистецтва. Її ім”я славиться в різних куточках України і за її межами. Вона гордість міста Чорноморськ і всієї України. Просимо Вас відзначити Варвару Іванівну Гоцуляк за її працю й відданість своїй справі та присвоїти звання “народний майстер України”.

Як стало відомо СИЛІ ГРОМАД, лист-звернення потрапив на розгляд Чорноморської міської ради. Та далі слів справа не пішла.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *