У Татарбунарському районі серед дітей зафіксовано спалах гепатиту А

З 15 квітня по 21 травня в селі Рибальське Татарбунарського району медиками зареєстровано 4 випадки захворювання на гепатит А серед дітей.
У зв’язку з цим, вчора, 22 травня, в Татарбунарській РДА відбулося позачергове засідання комісії з ТЕБ та НС, в ході якої фахівці обговорили ситуацію, що склалася. Зокрема було вироблено план заходів по локалізації в селі спалаху захворювання, а голові Рибальської сільради доручили при необхідності виділити кошти для Татарбунарського центру первинної медико-санітарної допомоги на придбання імуноглобуліну.
Відзначимо, що хвороба Боткіна або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що вражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишечник. Джерелом інфекції є хвора людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може тривати до 35 днів. Основний шлях поширення вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції – фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим.
У дітей, в більшості випадків, гепатит А протікає в легкій або середній тяжкості формі. Легкий і безсимптомний перебіг захворювання найбільш небезпечно для оточуючих. Хвора дитина продовжує спілкуватися в колективі, поширюючи вірус в навколишнє середовище через предмети побуту, іграшки, дверні ручки туалетних кімнат, тощо. Безпосередній контакт з хворим поширює вірусний гепатит там, де не дотримуються правил гігієни дітьми і дорослими, які контактують з ними.
Так відбувається в дошкільних і шкільних колективах, школах-інтернатах, сім’ях. Вірус також може бути потрапити через їжу, воду, мух. Небезпеку можуть мати продукти харчування, які після приготування не мають вторинної термічної обробки: салати, вінегрети, холодець, холодні закуски. Вода може забруднюватися вірусом гепатиту А після аварій водопровідних мереж і стихійних лих (повені), а також при заборі води в необстежених лабораторних водоймах.
З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіші правила: мити руки з милом не тільки після відвідин туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування в міському транспорті, місцях загального користування ; для пиття вживати тільки кип’ячену або бутильовану воду; для дітей виділити індивідуальний посуд; перед вживанням овочів і фруктів ретельно промивати їх, не купувати продукти харчування в несанкціонованих місцях торгівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *