Кілійські курсанти рівняються на моряків-дунайців

Найгероїчнішій сторінці в історії Кілійщіни часів Другої світової війни – подіям операції «Кілія-Вєкє», що у перекладі з румунського означає Стара-Кілія, і пам’яті героїв Дунайської флотилії, – присвятили урочистий захід в Кілійському транспортному коледжі.

Дунайська військова флотилія – зразок боротьби нашого народу за свою свободу на водах Дунаю і Чорного моря. Студенти з цікавістю подивилися фільм «На його території», присвячений тому героїчному періоду, коли військові моряки в перші дні війни не тільки відважно обороняли свої рубежі, але і висадилися десантом на ворожу територію і протягом майже місяця утримували її.

Бібліотекарка коледжу Жанна Лось підготувала інформаційний стенд та книжкову виставку з літературою, в якій відображений героїчний подвиг моряків Дунайської флотилії. На святі були присутні почесні гості: Галина Смільгіна, автор тексту пісні «Дунайська флотилія», Євгенія Томша, поетеса, донька офіцера Дунайської флотилії, і Ігор Краснопьоров, заступник командира по роботі з персоналом Одеського загону морської охорони – дивізіону кораблів і катерів морської охорони (з місцем дислокації н. п. Кілія). Він доповнив розповіді студентів про подвиг моряків в суворі роки війни і повідав про історію створення меморіалу, який увічнив пам’ять про військову операцію «Кілія-Вєкє».

Разом з педагогами студенти поклали до підніжжя пам’ятника на честь військової операції «Кілія-Вєкє» квіти – символ визнання подвигу і людської вдячності. Наталя Маларева, завідуюча відділенням КТК, впевнена:

Людська пам’ять – неоціненний дар природи. Вона пов’язує історичне минуле з сучасністю і є тим коренем, на якому тримається крона сьогоднішнього дня. Покоління, що вступають в життя, повинні знати минуле у всій його складності і неоднозначності. Жодна з славних і трагічних сторінок нашої історії не повинна стертися з народної пам’яті. Ми пишаємося тим, що наше місто, наші земляки внесли в загальну перемогу вагомий внесок. Адже саме тут, в Кілії, пройшла унікальна десантна операція «Кілія-Вєкє». Це одна з тих подій, значення яких з часом не зменшується, а зростає. 78 років тому, в ті страшні дні 1941 року, коли війська відступали на всіх фронтах, тут, на Дунаї, вони тримали оборону більше місяця і відступили лише за наказом командування. Десантники-кілійці увійшли в історію війни яскравим і незабутнім прикладом мужності, неймовірних зусиль і любові до рідної землі”, – поділилася Наталя Олексіївна.

Відзначимо, що в цьому навчальному закладі виховують курсантів – майбутніх моряків – в кращих традиціях історичного минулого, вчать дбайливо і з повагою ставитися до історичної світлої пам’яті.

Авторка – Ганна Сокіл

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *