Рекордний сезон: вилківські рибалки виловили 400 тонн оселедця

На Кілійській ділянці Дунаю, в межах міст Вилкове і Кілія, працює близько 15 підприємств, на яких задіний весь маломірний флот. Найпродуктивнішим у цей оселедцевий “сезон”, на думку рибалок, було гирло Велике. За інформацією Одеського рибоохоронного патруля, вилківські рибалки виловили 394 тонн дунайського оселедця.

«Станом на 23 квітня вилов оселедця становить 441 тонну, що становить 98% встановленого ліміту, з них вилківські рибалки видобули 394 тонни. Наказом Мінагрополітики і продовольства України затверджено прогноз допустимого вилову в обсязі 450 тонн. Таким чином, сезон дунайського оселедця можна вважати завершеним», – повідомила заступник начальника управління Ірина Гайдашенко.

Однак, кількість оселедцевих, що йде цього року на нерест, виявилась несподівано великою. Наприклад, у Вилковому, де 92% промислу оселедцевих зосереджено на території Дунайського біосферного заповідника, рибальські підприємства щодоби приймали по півтори тонни риби, всього – майже 15 тонн. Вичерпавши, узгоджений Державним агентством рибного господарства України ліміт об’ємом в 450 тонн, рибалки просять дозволу на видобуток ще 100 тонн оселедця.

Обсяг вилову в цьому році, як зазначають фахівці, був рекордним за останні десятиліття. Наприклад, якщо в минулому році станом на 1 квітня добули всього 13 тонн оселедця, то в цьому році – 132 тонни, тобто в десять разів більше. Такі «спалахи» оселедця бувають дуже рідко, тому в даній ситуації необхідно оперативно реагувати. Хоча рибалки побоюються, що через бюрократичну тяганину втратять час, а з ним і оселедець.

Автор – Ганна Сокіл

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *