В Одесі нагородили переможців міжнародного конкурсу “Барви Дністра”. ФОТО

“Думай глобально – дій локально”, – під таким девізом у 2018 році проходив міжнародний басейновий конкурс «Барви Дністра». Конкурс було засновано рівно 10 років тому, у 2008 його започаткували екологічні громадські організації Одещини спільно з Одеськими водниками.

15 березня 2019 року, у Одесі за участю Голови Держводагентства Ірини Овчаренко, начальника Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю Василя Потопа кращі його учасники отримали заслужені відзнаки. Як розповідають організатори, конкурс покликаний на пробудження екологічної культури та екологічного світогляду у дітей та молоді в басейні Дністра.

Вже 10 років поспіль організатори конкурсу роблять неймовірне. Вони формують екологічно свідоме покоління молоді. М’яко, толерантно, ненав’язливо. Через творчість, культуру та традицію Молдови та України, – зазначила Світлана Шаталова, заступниця голови Одеської ОДА.Дністер – унікальний, неймовірний і різноманітний: це гірські потоки і рівнини, каньйони та водоспади. Вдумайтеся! На суміжних територіях України і Молдови проживає близько 7 млн осіб, з них понад 5 млн — на території України. Дністер об’єднує 7 областей України!”

овчаренко

Учасниками конкурсу є екологічно свідома молодь, яка переймається питаннями збереження ріки. Адже це саме та молодь, впевнені організатори, яка буде активно діяти для впровадження кращих практик раціонального користування природними ресурсами басейну Дністра, збереження його природної краси та ландшафтного різноманіття.

У 2018 році, завдяки співпраці державних і громадських організацій Молдови та України, у конкурсі взяли участь більше 700 учасників. Серед яких призерами стали 87 конкурсантів.

Свої роботи вони представили в 5 номінаціях: малюнок, фоторобота, відеофільм (слайд-шоу), захід з оздоровлення водних ресурсів а також літературний твір (вірш або стаття).

Як розповів начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю Василь Потоп, третій рік поспіль конкурс проходить за сприяння Державного агентства водних ресурсів України. Особливістю конкурсу є те, що він відображає співпрацю між Україною та сусідньою Молдовою заради збереження Дністра, та наглядно демонструє одну із фундаментальних вимог Європейського союзу до водної політики – дотримання басейнового принципу в управлінні водними ресурсами.

Свого часу наш конкурс мав такий екологічно-соціальний ефект, що згодом до його засновників долучились інші громадські і державні організації з усього басейну Дністра, в тому числі і з Молдови. Серед учасників конкурсу – водокористувачі басейну Дністра на території Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської, Чернівецької, Вінницької, Одеської областей, а також Республіки Молдова. Така географія учасників нас дуже об’єднує”, – розповів Василь Іванович.

Переможцями конкурсу цього року стали 80 конкурсантів віком від 5 років і старші.

Під час візиту до Одеси голова Держводагентства Ірина Овчаренко зустрілась із заступником голови Одеської ОДА Світланою Шаталовою, першим заступником директора Одеського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України Миколою Поповим.

«Водний менеджмент Одещини наразі активно трансформується відповідно до європейських вимог. Завдання цих трансформацій – це досягнення доброго стану вод. І мені сьогодні приємно відзначити, що не тільки працівники водної сфери змінюють свої підходи по відношенню до води, а і активнішою стала позиція громадських активістів Одещини та місцеві органи влади”, – відзначила пані Ірина.

Як підкреслює голова Держводагентства, зараз у Дністра є й екологічні проблеми: забруднені стічні води, несанкціоновані звалища на березі, безвідповідальність населення, яка лягає, на жаль, на органи місцевого самоврядування та Держекоінспекції. А вона має бути надійним форпостом захисту дністровських вод від забруднення.

Тож над проблематикою очищення і збереження річки Держводагенство працює комплексно, спільно з сільськими, селищними радами, ОТГ, районною владою, екологічними службами та громадськістю.

барви

барвибарвиАвтор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *