“Відлучимо від церкви”: Татарбунарському священику за перехід храму до ПЦУ пригрозив Агафангел

Настоятеля Свято-Троїцького храму в Татарбунарах за бажання служити в УПЦ звинуватили в розколі і заборонили здійснювати богослужіння.
Настоятель Свято-Троїцького храму в Татарбунарах священик Василь Баурда указом Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, за ухилення в розколі, порушення священицької присяги і клятви, даної перед Святим Хрестом і Євангелієм, звільнений від настоятельского служіння і заборонений в священнослужінні з відлученням від Таїнства Святого Причастя. Таке рішення прийнято Керуючим Одеською єпархією (московського патріархату) у зв’язку з першими кроками отця Василя у бік Православної церкви України.
Як повідомлялося раніше, священик почав збирати підписи парафіян і планував змінити духовний покрив. Також Василя Баурду звинувачують в тому, що будівля Свято-Троїцького храму в Татарбунарах, є його приватною власністю і ніякої зареєстрованої громади при цій будівлі не існує.
Звернула увагу православна братія і на весняний вид храму, який, переконані священики, гнітюче-красномовно свідчить про рівень пастирських старань колишнього настоятеля. Щоправда, незрозуміло, чому духівництво не турбувалося про зовнішній вигляд будівлі всі попередні 20 років, протягом яких отець Василь здійснював там службу. Але все ж головною причиною «звільнення» настоятеля в Одеській єпархії називають наступне:
«Священик спокусився новим розрекламованим проектом створення СЦУ, на участь в якому і спрямував всі свої зусилля в останні місяці. На жаль, він не захотів, і тому не зміг почути братські благання і вмовляння до духовного протверезіння і стійкого протистояння спокусам. Результатом такої стагнації стала втрата пастви, зрада присяги, клятвопорушення і, як результат, заборона в священнослужінні», – йдеться в офіційному повідомленні Одеської єпархії, що відноситься до Московського патріархату.
Своїм рішенням Агафангел заборонив отцю Василію здійснювати богослужіння, пригрозивши відлученням від церкви. Також він закликав православних християн молитися за покаяння «заблукалого пастиря».
Тим часом, у соцмережах розгорнулась ціла полеміка між жителями Татарбунарського району: як виявилось, багато хто з вірян підтримує дії отця Василія:
“Слава Богу, що священник перейшов з роскольницької російської РПЦ до канонічної УПЦ в єдності зі Світовим Христовим Православ‘ям!”, – повідомляє дописувачка Ольга Плохая.
Он просто ушел от уродов которые русский мир звали, войну в нашу страну привели”, – пише Віктор Селігдар.– Моральные Уроды те кто голодомор оправдывал, чьи подопечые благословляли сепаратистов на войну против Украины и сами эти псевдосвященники. И все приверженцы имперского рузке мира а именно Кирюша Гундяев, Агафангел, Онуфрий”.
“Той хто писав цю статтю думає що схватив Бога за бороду і можна брехати людям. Ви можете писати дурячи людей в черговий раз, а Бога ви не обманете. Ваша проповідь захлиснулася брехнею. Ви краще не осуждайте священника бо не маєте на те право. Ви далекий від православя і весь час прикриваетесь Українською православною церковю, ви не Українська правславна церква а Російська Путінська церква. Ви краще розкажіть чому Ваш псевдопатріарх Кирило їздив до України майже кожного дня з проповіддями, а коли сталася війна з 2014 року, його і слід пропав, його здуло вітром з України, жодного візиту”, – пише Іван Барбинягра.
Закрыли рот священнику 20 лет служившему РПЦ. Стал еретиком, потому что захотел в УПЦ. Стыдно должно быть Одесской епархии”, – переконана Надія Вуколова.
 СИЛА ГРОМАД слідкує за тим, як розгортаються події навколо переходу храму в лоно ПЦУ і обіцяє ближчим часом ознайомити своїх читачів з позицією самого отця Василія.
Автор – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *