Неіснуючі ОТГ Урбанського або Чи знає голова облради регіон, яким керує?

Голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський, коментуючи другий етап реформи децентралізації, дав прес-конференцію, на якій перерахував об’єднані територіальні громади. Серед них він назвав дві ОТГ, яких насправді не існує.

“В Одеській області вже активно розвиваються Куяльницька, Балтська, Затишанська, Захарівська, Подольська, Кілійська, Маяківська та багато інших”, – повідомив голова облради.

Натомість, в Одеській області на сьогодні створена 31 громада, з яких у 28 вже відбулися перші місцеві вибори. Серед них немає “Захарівської” і “Подільської” громад, про які згадує пан Урбанський. За останньою інформацією, процес утворення Захарівської ОТГ поки залишається на рівні громадських обговорень, які востаннє відбулися 2018 року.

А от “Подільської” громади не може існувати в принципі, так як Куяльницька сільська ОТГ, утворена в 2017-му, об’єднала усі села Подільського (колишнього Котовського) району з центром у селі Куяльник. Територія цієї ОТГ фактично “обійшла” кільцем навколо місто Подільськ, не залишивши жодного села, яке місто могло б приєднати до себе, утворивши нову громаду.

Тим часом,  в уявленні пана Урбанського чомусь існує 2 громади – Куяльницька і Подільська.

Складається враження, що озвучуючи недостовірну інформацію про створені ОТГ Одеської області, яких по факту не існує, – голова обласної ради як мінімум не знає географії Одеської області, основ адміністративно-територіальної реформи або ж не володіє ситуацією щодо створення об’єднаних громад в області, якою керує.

Хибні ствердження (або невігластво?) керманича Одеської області можна пояснити, якщо врахувати загальне “ставлення” Одеської облради до стратегічного для області “Перспективного плану утворення ОТГ”. Цей документ, розроблений Одеською ОДА у співпраці з експертами, економістами та аналітиками, жодного разу не був затверджений депутатським корпусом на сесії обласного парламенту. Усі громади, що створюються в регіоні, вносяться до Перспективного плану вже “за фактом” – окреслюючи межі нових територій.

Через таку позицію обласної влади, – не раз зазначали в Одеській ОДА, – у 2017-2018 році виникали проблеми з Мінрегіонбудом, адже область ризикувала не потрапити в бюджетний процес. Заручниками ж, в кінцевому підрахунку (або скоріш – в прорахунку), залишаються жителі громад, які, наважившись на об’єднання, не могли отримати кошти на розвиток своїх територій.

Крім того, небажання депутатів обласного рівня затверджувати перспективний план створення ОТГ значною мірою відбилося і на гальмуванні процесу децентралізації. Адже за 4 роки реформи, на початок 2019 року в Одеській області ще залишається 11 районів, в яких не створено жодної громади. Але й ті, які створено, керівник Одеської облради Анатолій Урбанський, як виявилось, не зміг назвати без помилок.

Нагадаємо, Анатолій Урбанський керує Одеською обласною радою з 2015 року. Минулої суботи, 2 березня, керівник облради разом з головою ОДА Максимом Степановим,  мерами міст, районів та ОТГ зустрічали в Одесі Президента країни.

Петро Порошенко взяв участь у  ярмарку “Скарби Одещини” та засіданні Ради регіонального розвитку, присвяченого реформі децентралізації. У своїй промові він відзначив кращі успіхи громад Одеської області, розповів про їхні проекти й стратегії, показав відмінне володіння інформацією про життя громад Одещини і підкреслив, що це найуспішніша реформа Президента і Уряду.

На противагу місцевому керманичу Одеської області, який не завжди пам’ятає навіть назви вже створених в регіоні ОТГ.

Урбанський

Автор – Оксана Піднебесна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *