До Любашівської ОТГ вирішила приєднатися Бобрицька сільська рада

Мальовничий куточок Одещини, розташований на березі ріки Кодима – це землі Бобрицької сільської ради, яка об’єднує 4 села: Арчепитівка, Янишівка, Бобрик Перший і Бобрик Другий. Вже після створення Любашівської селищної ОТГ їхні “бобрицькі” сусіди наважились на приєднання до існуючої громади. Але, незважаючи на обопільну згоду, існують питання, які їх роз’єднують.

Від Любашівки до “Бобриків”, як називають Бобрицькі краї місцеві – 25 кілометрів, до автомагістралі Одеса-Київ – 9. Вигідне географічне розташування – велика перевага Любашівської громади. Вона досить потужна і вже визнана спроможною. Об’єднавши у 2018-мунавколо себе три сільські ради, – Агафіївську, Іванівську і Сергіївську, – разом це 11,5 тисяч населеня, – громада впевнено робить свої перші кроки.

У 2019-му Любашівська ОТГ розпочала перший фінансовий рік, і вже зараз стали очевидні головні відмінності від колишнього життя. Найперше – те, що громаді залишається 60% податку з доходів (ПДФО), плата за землю, акциз та інші місцеві збори. Раніше вони надходили в район, зараз наповнюють скарбницю громади.

Завдяки цьому бюджет Любашівської ОТГ, який у 2018-му році складав 18 мільйонів, вже цього року, враховуючи субвенції на освіту й медицину, складає 67 мільйонів гривень. Різниця – очевидна: бюджет зріс утричі. Також починаючи з цього року, громада почне отримувати кошти на розвиток інфраструктури – її розмір залежить від площі території і кількості жителів сільських територій.

Тут вже склали цілу низку планів на 2019 рік, серед перших завдань – впорядкування території, створення нових робочих місць, надання нових послуг населенню, ефективна робота з підприємцями.

Любашівський селищний голова Геннадій Павлов:

Зараз ми тільки 2 місяць працюємо як ОТГ, і добре бачимо які проблеми є на селі. Зараз дуже багато уділяємо уваги саме сільським територіям, тому що саме ця реформа з децентралізації має на меті покращити життя людей на селі”.

Мешканці Бобрицької сільської ради у своєму рішенні щодо приєднання до ОТГ одностайні: бо бачать успіхи сусідів, і так само прагнуть розвитку своєї території. Впевнені – об’єднання з Любашівською ОТГ дасть змогу самій громаді самостійно вирішувати ряд питань, а не чекати вказівки “згори”.

Тим часом, є низка важливих питань, які віднедавна турбують людей. Найперше – це оптимізація освітньої мережі. На сьогодні на території Бобрицької сільради працює 3 школи і 2 дитсадка. Три школи доведеться об’єднати в одну. Свої проблеми й побоювання щодо закриття шкіл в селах Бобрик-1 і Бобрик-2 жителі озвучили на зустрічі голові Любашівської райдержадміністрації Віталію Лабушу.

Лабуш

Люди принесли колективне звернення від жителів села Бобрик Перший з вимогою не створювати єдину Бобрицьку школу після завершення процесу оптимізації шкіл на базі теперішньої Янишівської ЗОШ, а краще взагалі ніяку школу не закривати… Голова Любашівської райдержадміністрації Віталій Лабуш вже неодноразово зустрічався з батьками, педагогічними колективами всіх шкіл цієї сільради, але на жаль, жодна зі сторін не може чи не хоче почути іншу. А фактом є те, що після об’єднання Любашівська територіальна громада не зможе утримувати три школи, які обходяться на даний час у 12 мільйонів гривень за рахунок субвенцій з бюджетів інших сільських рад. Тому жителям Бобрицької сільської ради районна влада рекомендує нарешті провести розширені громадські слухання за участі жителів всіх сіл і визначитись, – яку школу залишити.

Очільник Любашівської ОТГ Геннадій Павлов пояснює економічну недоцільність утримання трьох шкіл на балансі громади:

Якщо Бобрики до нас перейдуть, то там велика проблема. Там 3 школи, 2 дитячих садочки, 3 сільські клуби. Дитячі садки можна не чіпати, а школи по-любому. Якщо ми приєднаємо в такому стані як вони є, то нам тут, з центру, з Любашівки, потрібно давати десь 6 мільйонів туди. Це просто проїсти, розумієте? От тому хочемо донести до них, що 3 школи не під силу  буде утримати. Тим більше, що в одній школі 30 учнів, в другій 50-60, і в третій так само, тобто якщо їх з’єднати в одну – можна не розпорошувати гроші й зусилля,  ще й дати дітям хороші знання”.

Крім того, голова громади пан Павлов запевняє, що місце для бобрицьких вчителів, які внаслідок з’єднання трьох шкіл в одну, можливо, шукатимуть роботу, знайдеться в Любашівці. Бо в центрі громади більшість вчителів – поважного віку, їм “треба подякувати”, щоб вони пішли на заслужену пенсію, а викладацький склад в громаді готові омолодити шляхом залучення нових педпрацівників.

Ще одне питання, яке турбує жителів з Бобрицької ради, – неможливість розпоряджатися землями за межами населених пунктів. Бобричанам пояснюють, що відповідно до законодавства, землями за межами населеного пункту розпоряджається Держгеокадастр, але Уряд передав об’єднаним громадам у власність землі за межами населених пунктів. Передача таких земельних ділянок в користування (виключно шляхом проведення аукціонів) або у власність здійснюватиметься тільки за погодженням з ОТГ та після прийняття ними рішення відповідно до статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Тож наразі неможливо вимагати від Бобрицького сільського голови того, що він не може виконати відповідно до законодавства. А от провести спільний аудит використання земель, укладених договорів, наявності чи відсутності земель резерву і запасу – це в компетенції самої громади, ініціювавши дану роботу за допомогою місцевих депутатів. Також жителям сільської ради, які хочуть отримати земельні ділянки в постійне користування за межами населених пунктів потрібно звертатись особисто з відповідною заявою до Держгеокадастру в м. Одеса.

Переваги ОТГ у цьому плані, набагато суттєвіші. На зустрічі з жителями Бобриків Віталій Лабуш роз’яснив фінансові переваги об’єднання. Адже окрім 60 % ПДФО громада отримує ще й додаткові земельні ресурси – право користуватися землями поза межами населених пунктів.

А якщо місцеві сільгоспвиробники та одноосібники будуть на рівні району сплачувати однакові ставки орендної плати за землю не менше 8 %, підвищуватимуть інші податки то кожна громада матиме змогу на протязі кількох років вирішити питання і доріг, і водопостачання, а захочуть, – то й школи мало комплектні самі зможуть утримувати“, – підсумував Віталій Лабуш, голова Любашівської ОТГ.

Приєднання сіл до вже створених громад на території Одеської області, – ефективний спосіб розвитку територій, – каже консультант з юридичних питань Одеського РВ АМУ Юрій Ямковой. Курс на зміцнення місцевого самоврядування є завданням Проекту ПУЛЬС, який впроваджує Асоціація міст України. На жаль, отримавши згоду на приєднання, і від Любашівської ОТГ і від Бобрицької сільської ради, процес внесення змін до перспективного плану формуванння ОТГ в області “гальмується” вже в Одеській обласній раді. Адже там не завжди своєчасно затверджують зміни у перспективному плані. З іншого боку, мабуть цей час краще використати з користю, каже фахівець, – і остаточно узгодити і врегулювати на рівні громадських слухань, до прикладу, дражливі питання оптимізації шкіл.

Як би там не було, а Бобрицька територія була і залишається одним з найчарівніших куточків північної Одещини, який має величну історію. Колись через село проходив важливий торговий соляний шлях із Поділля в Крим. Дорогою їхали чумаки, тут вони часто ночували. Їм дуже подобалась природа, річка та прекрасні родючі поля. Був серед них і Іван Бобрик, який залишився тут жити. Від його імені й пішла місцева назва.

На сьогодні “Бобрики” не лише об’єднують 4 села, – це й понад 300 гектарів лісів, місцеві ставки, долина річки Кодима. Усе це, разом з найголовнішим ресурсом, – людьми, складають неабиякий потенціал для майбутнього розвитку всієї Любашівської громади, у разі приєднання.

Автор – Оксана Піднебесна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *