Проти Закону про незаконне збагачення проголосували 5 одеських нардепів

28 лютого Петро Порошенко доручив зареєструвати новий законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення. Гарант надав йому статус “невідкладного” та зазначив, що у ньому врахував усі зауваження.
Відзначимо, через скасування Конституційним судом статті про незаконне збагачення, безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом опинився під загрозою, оскільки це була одна з вимог від ЄС. Тож Президент вирішив рятувати положення: вже сьогодні він подав на розгляд новий законопроект.
Підписав та даю доручення зареєструвати Президентський законопроект про передбачення покарання чиновників за незаконне збагачення, в якому враховані усі зауваження Суду. Надаю законопроекту статус невідкладного”, — заявив Президент країни на своїй офіційній сторінці у Твітері.
Вчора, 27 лютого, Конституційний суд України визнав статтю 368-2 КК (про незаконне збагачення) неконституційною. Суд постановив, що в ній неправильно були сформульовані деякі положення: вони порушували статтю 63 Конституції України та презумпцію невинуватості. За вказаною статтею чиновники мусили б самі доводити законність свого достатку, тоді як докази про фінансові махінації має довести слідство, а не обвинувачений.
В НАБУ рішенням Конституційного Суду незадоволені, – оскількі всі провадження за цією статтею довелося закрити, а поновити ці розслідування у разі прийняття нового закону не вдасться: закон не має зворотньої сили. Як повідомлялося, було відкрито уже 65 проваджень.
Зазначимо, подання про визнання статті 368-2 недійсною підписали 59 депутатів Верховної Ради, серед них й обранці від Одещини: Василь Гуляєв і Антон Кіссе – “Відродження”, Геннадій Чекіта, Євген Дейдей та Сергій Фаєрмарк – “Народний фронт”
Як зазначають українські ЗМІ, самим ініціаторам скасування статті про незаконне збагачення є що приховувати. Четверо з 59 депутатів фігурували у провадженнях про економічні злочини.
Медійники проаналізували їхні декларації. Зокрема, під пильний приціл папарацці потрапив одеський нардеп Євген Дейдей. Його статки учетверо вищі за офіційні доходи: будинок у Рені, дві квартири в Одесі, “Мерседес” 2010 року та два “Ауді” 2015 року.
Провадження проти нього відкрили ще у 2016 році, а рік потому намагалися позбавити депутатської недоторканності, та Верховна Рада не підтримала це рішення.
нардеп
Автор – Євгенія Шевцова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *