Як переселенка з Херсона запустила бізнес з нуля в Одесі? ВІДЕО

Робочий день Аліни починається з приготування напівфабрикатів. Французький десерт макарон дівчина обрала через широкі можливості для творчості. Розповідає, що вже створила понад 100 смаків тістечок.

Ми два місяці були в окупації в Херсоні, потім переїхали в Одесу і почали справу з нуля. Шукали кав’ярні, оскільки це наш основний клієнт — ми кондитерських цех. Починали ще без гранту, в 2022 році, влітку. А на грант подалися теж влітку, тільки в 2023 році. І вже в кінці літа отримали позитивне схвалення гранту”, — розповіла Аліна Шаповал.

Макарони та мрії: історія переселенки з Херсона, яка запустила бізнес з нуля в Одесі

Перший грант Аліна з чоловіком отримали в розмірі 250 тисяч гривень. Однак, як зізнається жінка, цієї суми мало для повноцінного запуску бізнесу. Тому вони вирішили податися ще на один грант — для ВПО від французької організації Acted. Оскільки у подружжя економічна освіта — швидко розібралися, як зробити бізнес-план та підготувати необхідні документи.

“Я можу сказати, що сюди вкладено десь мільйон гривень. На грант у 250 тисяч ми придбали нержавіючі поверхні, систему “осмос”, мийки, витяжки, запаси сировини. І оплатили оренду на пів року. Але цей грант треба повернути податками. Тобто це означає, що підприємство має працювати протягом трьох років, два роки — з найманими співробітниками, це обов’язкові умови”, — прокоментувала Аліна.

На другий грант Аліна купила професійне обладнання – холодильники, кремозбивальну машину, посудомийну, а також принтер, за допомогою якого малюють на макаронах.

В асортименті цеху Аліни можна замовити й печиво, й капкейки в склянці, й брауні, й пряники. Але з погляду бізнесу Аліна робить все поступово, аби не витрачати енергію на всі процеси. Підприємцям-початківцям дівчина радить спершу вивчити і продумати бізнес-модель, а потім ставати до роботи.

Макарони та мрії: історія переселенки з Херсона, яка запустила бізнес з нуля в Одесі

Макарон – це французький десерт. Але самі кришечки придумали італійці. Тут у складі йде мигдальне борошно, цукор і білок. Я вирішила спочатку сфокусуватися на одному напрямку, тому що у мене не було великої кількості обладнання, не було людей. А в цілому я і торти можу робити, і все інше. Але я дуже люблю цей десерт, тому що він дуже багатогранний”, — відзначила Аліна.

Кондитерською справою Аліна почала займатись ще вдома у Херсоні. Робила десерти ночами на власній кухні. Згодом через сарафанне радіо дівчину помітили і запросили на посаду шеф-кондитера до мережі кав’ярень в Херсоні. Через три з половиною роки дівчина зрозуміла, що настав час рости в рамках своєї справи. У майбутньому Аліна мріє відкрити свою справу за кордоном.

І при чому, хотіла б, мабуть, у форматі кафе-кондитерської відкрити. Щоб туди приходили люди і було де сісти. Тепло і затишно”, — підсумувала підприємиця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *