В Україні з’явиться три нових національних парки, серед них “Куяльницький”

З першого дня нового року в Україні почали розширювати площу заповідних територій, у тому числі через створення нових природоохоронних об’єктів. 1 січня 2022 року президент Зеленський підписав низку указів, що передбачають створення в Україні трьох нових національних природних парків і збільшення території ще декількох природоохоронних об’єктів.

Про це повідомляють на сторінці Офісу президента України.

Зокрема, набув чинності указ президента України Володимира Зеленського про створення в Одеській області національного природного парку “Куяльницький”. Його площа охоплює території громад, що входять до складу Березівського і Одеського районів.

Площа нацпарка складе понад 10 гектарів земель державної і комунальної власності.

З них 3,49 гектарів нададуть парку в постійне користування, а 7,3 га включать до його меж без вилучення у землекористувачів.

Володимир Зеленський також розпорядився, щоб впродовж шести місяців Кабінет Міністрів затвердив положення про нацпарк “Куяльницький” і вніс його до переліку природоохоронних об’єктів. Відповідно до указу, з 2022 року також буде передбачено виділення коштів з держбюджету, необхідні парку для функціонування.

Процес оформлення землі під національний природний парк і встановлення його меж планують завершити в 2023 році.

1 січня глава держави підписав ще декілька указів, спрямованих на те, щоб збільшити площу заповідних територій нашої країни. Зокрема, на 17,9 тис. га повинна збільшитися територія Карпатського біосферного заповідника. 131 га додадуть національному природному парку “Вижницький”(Чернівецька область). Ботанічний заповідник “Староманзирський” (Болградський район, Одеська область) збільшиться на 99 га. На 580,2 га стане більше територія національного природного парку “Меотида”(Маріупольський район, Донецька область).

Разом з Нацпарком “Куяльницький”, в Україні з’являться ще два природоохоронні об’єкти “Холодний Яр” і “Пуща Радзвілла”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *