День Громади: як Роздільнянська ОТГ відзначила нове свято? ВІДЕО

На Одещині започатковано нову традицію: відзначати День Громади. Символічно, що саме Роздільнянська міська територіальна громада – одна з перших, яка відзначила таке свято. Адже об’єднатись громаді вдалося аж під кінець реформи децентралізації: місто пропонувало приєднатись сусіднім селам, а ті відмовлялися. Та вже у 2020 році Роздільнянська громада таки об’єднала сусідні села з центром у місті, тож перші місцеві вибори пройшли вже за новим адміністративно-територіальним устроєм. Зараз у складі громади 10 старостинських округів, 51 село, 34 тисячі населення. Її територія охоплює піврайону, а колишній райцентр, місто Роздільна, внаслідок реформи стало центром укрупненого району.

РоздільнаЯк новостворена громада відзначила свою першу річницю, дізнавалася СИЛА ГРОМАД.

Ярмарка, весела гостина та смачне частування – так на центральній площі у містечку Роздільна уперше відзначили день громади. На свято завітали керівники Роздільнянського району, депутати Одеської обласної ради Андрій Бабенко, Микита Кузькевич, представники Державної прикордонної служби, керівники фермерських господарств, підприємці, старости новостворених округів. Тепло вітали один одного зі святом, обмінювались дарунками, вручили відзнаки від Одеської ОДА.

“Дуже важливо для нас, що ми стали однією громадою, щоб ми не ділились на жителів міста і села. Дуже важливо щоб ми жили в прекрасній родині, де кожна дитина дорога, і ми все зробимо разом для того, щоб розвивалось не тільки місто, а й кожне, навіть маленьке, село. Я вірю, що на другий рік в цей час ми будем проводить це свято в нашому будинку культури, я вірю, що в цей час повним ходом буде закінчуватись ремонт кінотеатру Ювілейний, що є деякі питання доріг, але ми все вирішим разом з вами”, – звернувся зі сцени Валерій ШОВКАЛЮК, голова Роздільнянської міської територіальної громади.

РоздільнаГромаду творять люди – це пріоритет для місцевої влади. Тому й започаткували нову традицію, відзначати день громади, щоб нагадати про свої здобутки й досягнення. Кожен з десяти старостинських округів яких представив своє меню до свята та творчі виступи. Цікавимось: як прожили рік у складі громади? Відповідають: закачали рукави і плідно працювали. Будували в селах спортивні й дитячі майданчики, ремонтували садки і перекривали дахи у школах, вітали ветеранів, пенсіонерів, дітей зі святами та доклали багато зусиль, щоб громада розвивалась.

старостиНа сцені лунали теплі слова подяки, за співпрацю і розуміння місцевої влади з людьми. Керівництво громади відзначило своїх фермерів, потужних аграріїв, які наповнюють місцевий бюджет. Окрему подяку висловили старостам новостворених округів, адже за їх керівництва і участі вдалося зробити чимало перетворень у віддалених нас пунктах громади.

РоздільнаКожен старостинський округ презентував на сцені свою творчу діяльність, – артисти з народу танцювали, співали, жартували, отримавши масу оплесків. Свою майстерність представили й творчі колективи Роздільнянського палацу культури, дитячі й дорослі, театр на ходулях.

Перший рік життя у складі великої Роздільнянської об’єднаної громади для місцевої влади став часом випробувань, ділиться розповідає мер міста Валерій Шовкалюк. Довелося об’єднати в одну команду різних людей, але завдяки згуртованій роботі зроблено багато. Насамперед – у приєднаних селах, аби жителі віддалених сіл відчули справжню турботу і піклування про свої потреби.

Детальніше про святкування Дня Громади у м. Роздільній – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *