Чому Одеса – не “російське” місто? Суспільне розвінчує популярний міф. ВІДЕО

Один з найпопулярніших міфів, який російська пропаганда стала активніше просувати з початку повномасштабної війни, про те, що “Одеса — російське місто”. Суспільне Одеса підготувало спеціальний проєкт, у якому спробуємо розвінчати цей міф.

Для першого випуску спецпроєкту “Одеса — не російське місто” наші журналісти поспілкувалися з експертами, аби розповісти, як Російська імперія з’явилася на цих землях, хто придумав назву “Одеса” та яким мандрівники бачили місто на початку XIX століття.

Хто панував на землях сучасної Одещини до 1794 року

На місці сучасного Приморського бульвару ще декілька століть тому була розташована фортеця Хаджибей. Професор кафедри історії України ОНУ ім. І.І.Мечникова Тарас Гончарук розповів, що за часів Великого князівства Литовського тут був порт Кочубіїв. Пізніше ці землі перейшли під владу Османської імперії, з експортно-зернового порту цей пункт перетворився на достатньо важливий центр видобутку солі.

Проте політика кримських татар змінилася після переходу під владу Османської імперії. Почалися їхні набіги на українські землі. У відповідь на це козацтво, яке виникло майже одночасно з чумацтвом, починає здійснювати походи на татар, а згодом і на османів, захищаючи українські землі. І досить скоро, уже в 1548 році, кримський хан Сахіб Ґерай скаржився на козаків, які приходять по сіль до Кочубіїва і на татар нападають.

"Катерина не засновувала Одесу": як російська пропаганда спотворила історію міста
Велике князівство Литовське. Себастьян Воллрот, 2009 рік. Lithuania Physical Map

“З часом походи українських козаків призвели до того, що Кочубіїв занепав, ця Османська фортеця. І тривалий час фортеця згадувалася османами як закинута фортеця у непоганому стані тут, на скелі Приморського бульвару. Це, до речі, давня скеля ще за античних часів”, — зазначив Тарас Гончарук.

У XVIII столітті османи почали відроджувати цей край. Територія, яка тоді мала назву Ханська Україна, охоплювала Південь України та лівобережжя сучасної Молдови.

У 1764 році через порт Хаджибей відновили експорт зерна до Стамбулу й розпочали ремонт фортеці.

Перехід Хаджибею під владу Російської імперії

Мине 25 років і 14 вересня 1789 року Хаджибей захопить військо Російської імперії, що складалося з шести полків чорноморських козаків, які були по суті запорозькими козаками, і лише двох батальйонів регулярної російської армії.

“Тобто, чорноморські козаки, колишні запорожці, відіграли головну роль в здобутті цієї фортеці й міста Хаджибея. Пізніше вони за наказом Потьомкіна освоювали цей край, але після смерті Потьомкіна Катерина геть повиселяла чорноморців на Кубань… Чудово розуміємо, що на крові українських козаків було приєднання. Тут політика була така, нібито будування нових міст. Катерина хотіла переплюнути Петра І і от “заснування” міст де треба і не треба — це був такий бізнес її сатрапів”, — розповів Тарас Гончарук про так зване “заснування” міста Катериною.

"Катерина не засновувала Одесу": як російська пропаганда спотворила історію міста
Штурм Хаджибея. Петро Пархет, 1954 рік. Картина з колекції Історико-краєзнавчого музею, Одеса

Коли Йосип де Рібас штурмував Хаджибей, він писав своїй дружині, що йде штурмувати місто, зазначив історик:

“Тобто він спочатку здобув Хаджибей, а потім заснував його, — поділився своїм здивуванням науковець. — Ну, дивна ситуація, але справа в тому, що він вирішив стати “устроїтєлєм” цього Хаджибея. Вочевидь, йому підказали купці, що з правобережної України можна буде продавати зерно через Хаджибей на європейські ринки, дали певні кошти… Після того вони вирішили, що вони цей населений пункт заснували, хоча з 1415 року, від першої писемної згадки, Кочубіїв, власне, був портом і вивозив українське зерно. На цьому він зростав з 1415 року. На початку 1795 року, а саме в указі від 27 січня в списку з іншими містами Хаджибей перейменували в Одесу”.

Таким чином, уперше місто Кочубіїв згадувався у 1415 році в “Історії Польщі” хроніста Яна Длугоша. Російська імперія захопила ці землі наприкінці XVIII століття, перейменувала і почала стверджувати, що до неї міста тут не існувало. Декілька письмово задокументованих згадок про існування саме міста Хаджибей зберігаються й в Одеській національній науковій бібліотеці.

Завідувачка відділу краєзнавства Євгенія Бережок гортає сторінки статті “Хаджибей у 60-х роках XVIII століття” історика та бібліографа Самуїла Борового. Вона демонструє зображення плану фортеці з російських архівів, яке датується кінцем XVIII століття.

“Ось позначена фортеця, тут такі побудови невеликі. І що найцікавіше — і Смолянінов у першій третині XIX століття називає Хаджибей містом, вони не називають його просто фортецею”, — зазначила Євгенія Бережок.

"Катерина не засновувала Одесу": як російська пропаганда спотворила історію міста
План міста Хаджибея (Одеси). А. Федоров, 1881 рік. Фото з відкритих джерел

Перша згадка про Одесу та звідки пішла ця назва

До кінця 2022 року у центрі Одеси, на теперішній Європейській площі, розташовувався пам’ятник російській імператриці Катерині II і її сподвижникам. Після численних протестів 29 грудня 2022 року під покровом ночі скульптури демонтували. Але досі існує міф, що саме Катерина ІІ придумала назву місту, бо хотіла, щоб воно мало жіноче ім’я — Одеса. Ця теорія не підтверджена, але є інша, письмово задокументована версія. Про неї докладніше розповіла гідеса Віолетта Дідук.

Йдеться про чиновника родом з Полтавщини Андріана Грибовського, який фактично керував канцелярією спочатку Потьомкіна, а потім Платона Зубова і писав укази Катерини ІІ. Саме він писав і славнозвісний рескрипт про заснування міста і засвідчив, що назву запропонував він:

“В газетах пишуть, що імператор із задоволенням бачив Одесу, засновану за розпорядженням князя Зубова, в якому випадку я брав важливу участь — писав про створення цього міста іменний указ і замість Хаджибея назвав це місто Одесою, яку назву імператриця і затвердила”.

Цікавими є відгуки мандрівників, які відвідували Одесу на початку XIX століття. За словами гідеси, подивитись Одесу приїжджали не тільки іноземці, а й росіяни.

“Коли вони сюди приїздили, вони практично всі фіксували, що це якщо не антиросійське місто, то точно не зовсім російське. Я вам зачитаю таку дуже показову цитату Олімпіади Шишкіної. Це мандрівниця, письменниця, і от вона пише про нашу одеську біржу, це там, де зараз знаходиться мерія: “Біржа одеська — чудова будівля, але тяжко російському серцю, що немає жодного російського імені між виставленими на листку іменами багатих купців, які торгують тут”, — розповіла Віолета Дідук.

"Катерина не засновувала Одесу": як російська пропаганда спотворила історію міста
Вид міста Одеси з гаванями. Едмунд Уокер, 1854 рік. Літографія з колекції Британського музею, Лондон

Упродовж століття Одеса була під владою Російської імперії. Те, як жило місто у другій половині XIX — на початку XX століть та яку роль Одеса відігравала в поновлені українського національного руху, буде темою другої серії проєкту “Одеса — не російське місто”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *