За знищення лісу має сплатити порушник, а не місцева рада – Асоціація міст України

Про необхідність встановлення фінансової відповідальності за заподіяну лісу шкоду зазначила Асоціація міст України у зверненні до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.  

Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Так, у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів» №2321-IX від 20.06.2022 доповнено частиною другою статті 107 Лісового кодексу України передбачено, що заподіяну лісу шкоду, у разі невстановлення винних у заподіянні такої шкоди осіб, повинен відшкодувати орган місцевого самоврядування.

Таким чином, сформовано правове поле, яке сприяє: бездіяльності правоохоронних органів із кримінального переслідування тих, хто наносить шкоду лісу, вчиняє незаконну порубку лісу; збільшенню правопорушень проти лісу, адже розшук злочинців стає формальністю; соціальній несправедливості, адже покарання несуть невинні”, – йдеться у повідомленні Асоціації міст України.

Зважаючи на статтю 1 Лісового кодексу України, згідно з якою всі ліси на території України перебувають під охороною держави, Асоціація міст України виступила із захистом громад та за соціальну справедливість, які потребують зміну законодавства.

 

лист

Нагадаємо, про знищення заповідного лісу в урочищі “Лебедівка”, що на території Тузлівської громади Білгород-Дністровського району, СИЛА ГРОМАД розповідала у 2021 році. Тоді керівництво Нацпарку “Тузлівські лимани”, а саме Ірина Вихристюк дала офіційний дозвіл на розміщення у рекреаційній зоні дитячого табору, який засмітив територію та знищив дерева.

Тоді на керівницю держустанови були порушені кримінальні справи, а заподіяна шкода встановлювалас у розмірі 1,7 млн гривень.

Проте дивним чином справа так і не дійшла до суду. А зараз скандальна директорка парку не пускає на територію Держаудитслужбу з перевірками.

За що Державне бюро розслідувань (ДБР) порушило ще одне провадження щодо перешкоджання державним структурам у проведенні слідчих дій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *