Увага, лептоспіроз: на Одещині зафіксували два випадки небезпечної інфекції

За інформацією Одеського обласного центру контролю та профiлактики хвороб, влітку та навесні зростає захворюваність на лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання, яке розповсюджують інфіковані тварини, найчастіше гризуни.

лептоспіроз“В Одеському регіоні налічується 32 населених пункти ензоотичні щодо лептоспірозу (тобто “прив’язані до певного регіону – Авт.), і з початку 2024 року в області зареєстровано два клініко – епідеміологічно підтверджених випадків лептоспірозу у людей”, – йдеться в повідомленні.

Загалом в Україні щорічно реєструється лептоспіроз практично на всій території. Серед населення Одеської області за 2023 рік зареєстровано 9 випадків лептоспірозу проти 3 випадків у 2022 році. Цьогоріч вищезгадані два випадки хворі пов’язують з перебуванням у місцях, заселеними гризунами.

Заразитися на лептоспіроз можна при контакті з інфікованими тваринами, купаючись у водоймах, куди потрапила їхня сеча (найчастіше – гризунів), або через вживання зараженої їжі. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Якщо його не лікувати, то захворювання може спричинити ураження нирок, печінки, призвести до менінгіту і навіть смерті.

В Україні, пояснюють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні і влітку, тому, що люди більше часу проводять біля водойм.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті. Зауважується, що це захворювання часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж часом може протікати безсимптомно.

 

«Лептоспіроз лікують антибіотиками. Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою – зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше», – наголошують медики.

Ризики захворіти на лептоспіроз суттєво зменшуються, якщо ви уникаєте перебування у потенційно зараженій воді та контактів з інфікованими тваринами.

лептоспіроз

2 thoughts on “Увага, лептоспіроз: на Одещині зафіксували два випадки небезпечної інфекції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *