Без холодильника: як зберегти продукти під час відключень світла?

Багаторазові удари росії по українських енергетичних об’єктах та перенавантаження енергосистеми спричинили аварійні відключення електроенергії. Чи не кожному з нас, на жаль, доводиться годинами сидіти без світла. Тож не втрачає актуальності питання, як зберігати харчові продукти у таких умовах.

Після тривалого відключення світла зазирати у холодильник трошки тривожно. Якщо струму не було понад 4 години, продукти у ньому могли нагрітись вище безпечної температури та зіпсуватись.

В Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб надали кілька порад, що допоможуть зберегти вашу їжу та зробити її безпечною до вживання.

У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері не вище -4°С.

Попередньо потрібно заморозити контейнери з водою, щоби мати змогу зберігати їжу за температуриС або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості, придбайте сухий або блоковий лід.

У разі відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже таким чином продукти залишаються безпечними для споживання до 4 годин у холодильнику, 48 годин у заповненій морозилці, 24 години у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильнику.

Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.

Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.

Також ви можете зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому, віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).

Намагайтесь готувати небагато страв, щоб, за відсутності електроенергії, не довелося викидати забагато зіпсованої їжі.

Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що можуть зберігатися навіть без холодильника.

Крім того, продукти харчування також можна деякий час зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі, за умов дотримання відповідної температури.

Важливі поради для здоров’я

Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) стверджує, що належним чином термічно оброблені страви практично виключають наявність у них збудників інфекцій. Однак, якщо приготована їжа впродовж двох годин і більше зберігалась за температури вищої від 4 градусів за Цельсієм, її краще викинути. Це ж стосується їжі, яка провела 1 годину на температурі у 30 градусів за Цельсієм.

Що ж до продуктів, які зберігались у морозильній камері, то перевірте їх на наявність кристалів льоду у товщі, зверніть увагу на втрату текстури та звичних фізичних властивостей, таких як колір чи щільність. Якщо помітите щось із переліченого, краще не ризикуйте і викиньте продукт.

Що можна зберігати навіть після тривалого перебування у теплі

Фахівці Університету штату Мічиган склали список продуктів, для яких тривале перебування у температурі, вищій за 4 градуси, не становить небезпеки.

Молочні продукти

Залишити після тривалого (понад 6 годин) відключення світла можна вершкове масло, маргарин, тверді сири – шматком, у нарізці чи натерті, а також плавлені сири.

Фрукти та соки

Блекаут у холодильнику переживуть консервовані фрукти, так само як і овочі, навіть у відкритій упаковці, соки – їх теж можна залишити, навіть якщо вони були попередньо розпаковані, і свіжі плоди. Якщо на них нема слідів гнилі, вони цілком безпечні навіть за умови зберігання на кімнатній температурі.

Овочі, гриби, зелень

Всі ці продукти у свіжому вигляді цілком придатні до споживання, навіть якщо провели досить тривалий час у відключеному холодильнику. Головна прикрість, яка може їх при цьому спіткати – вони дещо втратять свіжість. В такому разі треба просто не зволікати з їх приготуванням. Соління та маринування з помідорів та огірків, консервовані оливки, тощо також викидати не слід.

Хлібобулочні вироби

Якщо ви зберігаєте булочки, вафлі, млинці, рогалики, печиво, бездріжжовий хліб та різноманітні коржі (лаваші, тортильї тощо) у холодильнику, після блекауту їх можна залишити – вони цілком безпечні.

2 thoughts on “Без холодильника: як зберегти продукти під час відключень світла?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *