Україно-молдовська співпраця: у двох громадах Одещини встановлено нові рекорди. ВІДЕО

24 травня у рамках міжнародної співпраці українських громад з молдавськими примаріями, на базі Центру етно-екотуризму в селі Фрумушика Нова, що у Бородінській громаді на Одещиині, відбулась Третя конференція громадської ініціативи «Бессарабський технологічний хаб». На захід завітали представники місцевих влад з України та Молдови, науковці, підприємці. Крім того, організатори підготували визначні події, аби зафіксувати цей день в історії Бородінської та Петропавлівської громад.
Про це повідомляє кореспондент СИЛИ ГРОМАД.
Так на території комплексу, де розміщено флагштоки, поряд з прапором України та Євросоюзу зʼявився найбільший прапор Республіки Молдова. Його довжина 6 метрів, ширина – 3 метри.Офіційне замірювання провели голова Бородінської громади Іван Кюссе та засновник комплексу «Фрумушика нова» Олександр Паларієв.
Як зазначила предстравниця проекту “Книга рекордів України” Лана Вєтрова, яка приїхала з Києва спеціально аби зафіксувати подію, це не просто найбільший стяг, – такої номінації ще взагалі не існувало за всю історію проекту.
“Це не перший рекорд Бородінської громади, і не останній. У нас найвища статуя чабана, яка увійшла до книги рекордів Гіннеса, кілька рорків тому пані Лана фіксувала найбільший танець хоро, з найбільшю кількістю учасників, 1282 людини одночасно. А також у 2021 році – найдовший стіл, сервірований бессарабськими стравами”, – поділився голова Бородінської громади Іван Григорович Кюссе.
На заходи в рамках завітали мери сусідніх з Україною сіл: Копчак, Волонтирівка, Українка, представники громад Одещини. Гості з Молдови зізнаються: сльози навертались на очі, коли лунав гімн держави під час підняття прапора.
Того ж дня в селі Семисотка (село-музей під відкритим небом) відкрили перший музей-галерею, присвячену творчості заслуженого художника Молдови Міхая Греку, який народився в селі Фараонівка Петропавлівської громади на Одещині. А вчився і працював, навчав мистецтву учнів у Молдові.
Під виставку відвели окремий будиночок, там розмістили старовинні предмети та копії картин митця.
«16 художників з України писали копії творів Михая Греку, – оригінали з радянських часів зберігаються в музеях Третьяковської галереї, які на жаль, нам зараз недоступні», – поділився ініціатор події Олександр Паларієв.
До речі, у Молдові немає музея М. Греку, та робота над цим ведеться, всі експонати зберігаються в його доньки, і поки там це все ще у планах, в Україні вже реалізовано в життя. Видатний художник писав образи із звичайного життя, побутові сценки, колоритні обличчя жителів Бессарабії.
Символічно, що під час відкриття музею не перерізали стрічки, бо вони були у кольорах прапорів України й Молдови, – їх підняли над делегацією, поки люди заходили до садиби музею.
До речі, директорка історичного музею села Копчак подарувала предмети для майстерні Міхая Греку. Тож культурна співпраця на рівні молдавського-українських відносин, передує економічній, екологічній сфері, та сприяє налагодженню добросусідських відносин обох держав на спільному шляху до об’єднаної Європи.
Чернова
Авторка – Окчана Піднебесна

2 thoughts on “Україно-молдовська співпраця: у двох громадах Одещини встановлено нові рекорди. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *