В Україні змінили компенсацію за зруйноване житло: як тепер її можна отримати?

Через війну, яку розпочала Росія, житло багатьох українців було знищено або зруйноване. В такому випадку вони можуть розраховувати грошову компенсацію від держави.  Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, що змінилося у порядку надання компенсації за знищене житло.

19 січня 2024 р. набрала чинності Постанова Кабміну від 16 січня 2024 р. № 39, якою було оновлено підходи до регулювання відносин, пов’язаних з наданням компенсації за знищене житло.

Раніше розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна розраховувався і розраховується Комісією за встановленою законодавством формулою, де враховується багато показників, серед іншого:

  • показник вартості 1 кв. метра житла на вторинному ринку в цілому по Україні;
  • регіональний коефіцієнт;
  • кількість кімнат;
  • рік забудови;
  • площа обʼєкта нерухомості тощо.

До запроваджених змін компенсація надавалася за житло будь-якої площі. Не було встановлено верхньої межі.

Відтепер компенсація буде надаватися лише в межах граничних квадратних метрів знищеного житла:

  • для квартир – це не більше 150 кв. метрів;
  • для будинку садибного типу, садового або дачного будинку – не більше 200 кв. метрів.

Наприклад, сімʼя мала квартиру площею 200 кв. метрів. Квартиру знищено внаслідок бойових дій, спричинених збройною агресією РФ. Відповідно до запроваджених змін, сімʼя зможе отримати компенсацію від нашої держави за 150 кв. м. Це не означає, що якщо площа більше встановлених лімітів, то буде повна відмова у компенсації. Буде компенсація за частину – 150 кв. м. квартири.

Як бути із частиною площі, за яку відсутня можливість отримати компенсацію від держави?

Засобами Реєстру пошкодженого і знищеного майна буде здійснюватися фіксація площі житла, яка перевищує максимальні обмеження площі для підрахунку компенсації.

У подальшому площа, щодо якої не була нарахована компенсація, буде використана у разі подання заяви на компенсацію за рахунок репарацій або інших джерел, якщо така компенсація буде передбачена нормативно – правовими актами.

Отже, це не означає, що особа не зможе претендувати на «різницю». Це означає, що в майбутньому вона може претендувати на компенсацію за додаткову площу знищеної нерухомості за рахунок російських репарацій або у разі, якщо у держави зʼявиться фінансова спроможність компенсувати і цю «різницю».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *