Захист неба і скандальні тендери: голова Одещини розповів про головні теми року

Також він пояснив, чому для військових купують саме вживані авто: таке в Європі коштує 10-12 тисяч доларів, у той час, як нове — 40 тисяч, і більш оптимально купувати кілька вживаних, ніж одне нове.

Також розповів голова ОВА й про кошти, які від громад збирали для потреб війська. Цьогоріч, за словами Кіпера, таких зібрали 1,5 мільярда, з них близько 35-40% витратили на ремонт військового шпиталю, який триває досі. Також велика частина пішла на потреби підрозділів Сили оборони, однак наразі є й залишок коштів.

Скандальні тендери

За півтора місяця роботи групи “Прозорість та підзвітність” на Одещині надали рекомендації скасувати тендери на загальну суму 169 мільйонів. У громадах ці кошти будуть перенаправлятися на інші потреби.

За словами Олега Кіпера, обладміністрація рекомендувала цьогоріч не закуповувати солодкі подарунки для дітей у навчальних закладах. Також в ОВА відмовляли у таких тендерах тим громадам, які хотіли здійснити таку закупівлю. Олег Кіпер зазначив, що краще натомість ці гроші витратити на потреби військових. Також він додав, що деякі громади замість закупівлі цукерок вирішують оформлювати солодкі подарунки для дітей власними силами.

Прокоментував голова ОВА й тендер закупівлю спеціалізованою прокуратурою у сфері оборони Південного регіону двох нових авто бізнес-класу вартістю 600 тисяч гривень кожна. Він зазначив, що наразі прокуратура часто має старі авто, які доводиться постійно ремонтувати, що менш вигідно, ніж купити нове. Також Олег Кіпер зазначив, що завдяки діяльності прокуратури у бюджет повертаються більші кошти ніж ті, які витратять на авто:

“Вони й так у нас їздять хто на батьківських машинах, давайте об’єктивно, вони ж роботу свою роблять. Ми ж не будемо говорити, скільки кримінальних справ направлено в суд, де відшкодовані ті чи інші збитки у бюджет, і це не 600 тисяч, повірте”.

Стратегія розвитку Одеської області

За словами Олега Кіпера, стратегія розвитку Одеської області вже підписана, але її будуть вдосконалювати, щоб вона була актуальна на зараз.

“У нас стратегія області підписана, але в залежності від ходу війни воно змінюється. Десь порти страждають, інші об’єкти інфраструктури. Тому, думаю, що вона буде ще вдосконалюватися, щоб було нагально і зараз, Можливо, наступного року буде ще затвердження, щоб з реаліями сьогодення”, — сказав голова ОВА.

Відновлення Херсонщини

20 млн грн витратили з Одеської ОВА на відновлення населених пунктів Херсонщини за програмою “Пліч-о-пліч”.

“У нас була Чорнобаївська громада. Ми допомагали відновлювати будинки. Враховуючи постійні обстріли, ми переорієнтувались на Одеську область, але продовжимо допомагати”, — зазначив Кіпер.

За матеріалами Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *