“Ніхто не має права забрати дитинство”: дискусію навколо ялинок прокоментували в ОДА

Директор департаменту освіти Одеської облдержадміністрації висловив свою позицію щодо дискусії навколо новорічних ялинок. Олександр Лончак закликав дорослих не забирати у дітей дитинство.  Цій проблемі посадовець присвятив допис у соцмережах.

«На тлі всіх дискусій у соцмережах маю чітку позицію: у дітей повинно бути свято! Святого Миколая, Різдвяні традиції, Новий рік. Ніхто не має права забирати у дітей дитинство, тим більше ворог! Вони й так стривожені, емоційно втомлені, виснажені. Завдання дорослих – відволікти, запалити усмішку, розважити. Особлива увага тим, хто втратив рідних, хто не вдома через війну, чиї батьки зараз на фронті, діткам з особливими освітніми потребами. Ми – для них дім! І Святий Миколай теж ми!!!  З надскладного воєнного 2023-го хочу, щоб їм найбільше запам’яталося саме це – відчуття святкової атмосфери, приємні сюрпризи, прикрашання ялинки та спільні добрі справи разом. Мої шановні колеги, у ці грудневі дні, коли серце так по-дитячому чекає дива, давайте разом продемонструємо, що світ не впав, і що ми з вами трішечки чарівники. Чи варто робити це гучно, коли у нас повномасштабна війна? Звісно, ні. Але фотозона у закладі освіти, святкові локації, зроблені власноруч, теплі привітання та обмін емоціями з однокласниками, новорічні ранки, поробки та символічні подаруночки одноліткам з деокупованих територій або захисникам, майстер-класи, зимові розваги, флешмоби – не під забороною. Звісно, з дотриманням усіх правил безпеки і тільки там, де є укриття. Прошу не нехтувати сигналами повітряної тривоги і не розповсюджувати адреси проведення будь-яких заходів, а фото та відео у соцмережах публікувати лише після того, як подія відбулася і діти вдома. За цим – пильний контроль! Безпека – понад усе! Традиційно, наш Північний центр професійної освіти радо запрошує діток до власної Канцелярії Святого Миколая написати листа, загадати саме те бажання – миру і перемоги. Час обіцяють провести разом весело: розмалювати імбирні пряники, виготовити патріотичні новорічні прикраси, намалювати малюнки, підписати листівки нашим захисникам. Варто зауважити, що усі кошти від майстер-класів будуть передані на допомогу Збройним силам України. Працюватиме локація до 25 грудня включно. Хочете і ви зробіть так, можна по-іншому. Наприклад, як Кілійський опорний заклад освіти №4, влаштувавши низку благодійних ініціатив. Ідеї приймаються будь-які. Поки ЗСУ – щит і опора України, акцію «Подаруй дітям свято» в закладах освіти Одеської області оголошено відкритою! Задля нашої Перемоги!», – мовиться у дописі О. Лончака.

До речі, в м. Арциз 6 грудня, у День Святого Миколая запалалаголовна ялинка громади (на фото).

«Цього року, як і минулого, новорічні та різдвяні свята пройдуть без гучних та масових святкувань. Але не можемо залишити нашу малечу без радощів та новорічної казки. Починаючи з завтрашнього дня з 17:00 до 19:00 год. на Соборній площі можна буде сфотографуватися, розповісти віршик, заспівати пісеньку Святому Миколаю та отримати солодкий подарунок», – повідомив Арцизький міський голова Сергій Парпуланський.

One thought on ““Ніхто не має права забрати дитинство”: дискусію навколо ялинок прокоментували в ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *