Як у Тарутинському степу відроджують популяцію хом’яків

Представники організації Rewilding Ukraine разом з експертом Київського зоологічного парку загальнодержавного значення Михайлом Русіним перевірили, як себе почувають хом’яки, що нещодавно оселилися в Тарутинському степу. Про цей візит на південь Одещини екологи розповіли на своїй сторінці в Фейсбук.

Групу з 15 хом’яків, серед яких вісім самок і сім самців, випустили на волю тут у вересні поточного року. Це вже другий випуск програми реінтродукції цих тварин. Наприкінці минулого року відбувся перший пробний випуск родини з трьох хом’яків.

Діяльність маленьких гризунів, які колись були широко поширені в Україні, має сприяти створенню більш дикого та екологічно здоровішого степового ландшафту, відновленню місцевих харчових мереж і збільшенню біорізноманіття, а також розвитку екологічного туризму.

Зараз, за допомогою спеціальних пасток, які не шкодять тваринам, декількох хом’яків відловили, щоб оцінити їх стан здоров’я та розселення окремих особин по норах та сховищах в межах вольєру. Де речі, площа вольєру, де зараз утримують тварин, становить 600 квадратних метрів. Її має вистачити для того, аби тварини в повній безпеці акліматизувалися та створили колонію. Як тільки це станеться, огорожу буде видалено. Програма реінтродукції хом’яків триватиме, на наступний рік заплановано більше випусків, в той час як кінцевою метою є створення кількох колоній у різних місцях Тарутинського степу.

Під час дослідження було встановлено, що тварини добре адаптуються до нової домівки. На волю з вольєру їх випускатимуть після зимівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *