Підтримка воїнів, доброустрій, інвестиції: як живе Миколаївська громада на Одещині?

Повномасштабна війна з росією точиться вже другий рік. Наші військові захищають рідну землю та поступово звільняють окуповані території. Миколаївська територіальна громада Березівського району, знаходячись глибоко в тилу, максимально, наскільки це можливо, забезпечує стабільну життєдіяльність краю та його мешканців, внутрішньо переміщених громадян. А її керівництво насамперед дбає про соціально-економічний розвиток громади.

Чим живе громада, що змінилося за період децентралізації та який внесок роблять у Перемогу, розповів голова Віктор Купченко.

Миколаївка Миколаївська територіальна громада утворилась лише 1 грудня 2020 року в результаті об’єднання Миколаївської селищної ради з Антонюківською, Новопетрівською, Олексіївською та Ульяновською сільськими радами колишнього Миколаївського району з адміністративним центром в селищі Миколаївка.

До її складу входять 23 селища, де мешкають понад 7 тисяч жителів. Загальна площа територіальної громади – 53786,2 га. Жителі новоствореного територіального об’єднання більшістю голосів обрали своїм керівником досвідченого управлінця, екскерівника району Віктора Леонідовича Купченка.

“2020 рік – знаковий для формування адміністративного устрою України, оскільки бюджети дрібних сільських і селищних рад витрачалися виключно на заробітну плату управлінського апарату і лише частково – на їх розвиток. Завдячуючи об’єднанню, розширилися не тільки повноваження новостворених громад, але й фінансові можливості для реалізації перспективних проєктів, – поділився голова Миколаївської громади Віктор Купченко. – Якби ми об’єдналися за принципом «Один район – одна громада!», то користі було б набагато більше. І попри агресію росії проти нашої країни, роль місцевих влад посилюється, громади досягають певного успіху. Сьогодні наше головне завдання – допомога військовим та землякам, які воюють на фронті, щоб вони щонайшвидше здобули бажану для українців і країн світу Перемогу”!

Успішна та громада, де активно залучають інвестиції

Миколаївщина – приваблива своїми інвестиційними майданчиками. Тут підготовлено вільні земельні ділянки, комерційні приміщення, незалучені виробничі площі для реалізації потенційними інвесторами низки комерційних проєктів.

Один з перших – це будівництво заводу з виробництва пелет. Щорічне підвищення цін на енергоносії спонукає громадян переходити на альтернативні джерела опалення приміщень.

Нарівні з цим, прибутковим бізнесом може стати створення екоферм.

МиколаївкаДжерело природної води біля села Олексіївка, що не містить сторонніх домішок, дозволить запустити цех з виробництва бутильованої питної води.

Жителі громади з нетерпінням очікують бізнесмена, який зможе побудувати автозаправну станцію. Адже на території селищної ради фермери обробляють 39,8 тис. га ріллі. Проведення польових робіт потребує тисячі тонн дизельного пального. Власники автотранспорту також мають проблему із бензином і соляркою, а АЗС – лише одна. Відкриття нових допоможе ліквідувати дефіцит пально-мастильних матеріалів та суттєво знизити на них ціни.

Також визначено майданчики, де можна розміщувати сонячні панелі.

За словами Віктора Купченка, його команда працює над тим, щоб зробити правила ведення бізнесу прозорими, залучити нових інвесторів. Він вважає, що все це дозволить покращити інфраструктуру громади та зробити життя людей якіснішим.

На жаль, з початком повномасштабної війни потенційні інвестори відтермінували реалізацію своїх проєктів на території громади. Поступово розвивається лише дрібний та середній бізнес. Проте робота над створенням фундаменту для залучення потужних інвестицій не припиняють, адже це реальна можливість для розвитку громади, створення нових робочих місць та наповнення бюджету.

Спільно вболівають за доброустрій громади

Озеленення та поліпшення санітарного стану населених пунктів – одне з головних завдань місцевої влади.

З цього приводу очільник Миколаївщини Віктор Леонідович Купченко задоволено зазначив, що йому приємно жити і працювати з людьми, які всебічно вболівають за розвиток громади. Яскравим прикладом цьому – діяльність керівника ТОВ «Агрошляхбуд-3» Р. Аветесяна, який не вперше надає техніку для наведення ладу на території громади.

Лише цьогоріч на території Олексіївського старостату вирівняли проблемну дорогу Олексіївка-Сухий Яр та грейдерували узбіччя ділянки дороги від Василівки до Олексіївки. Наведено і підтримується належний санітарний стан в Антонюківському, Новопетрівському, Ульяновському старостинських округах та безпосередньо у Миколаївці. Дедалі більше жителів намагаються зробити свої села кращими.

Нарівні з благоустроєм велика увага приділяється автосполученню між селами та обласним центром. Бувало, що землероби самотужки латали найбільш вибиті ділянки доріг.

Шляхове господарство громади має протяжність 209,86 км, з яких 117,6 км – дороги державного і місцевого значення та комунальної власності. Останнім часом за кошти обласного бюджету виконано капітальний ремонт 5-кілометрового відрізка траси Миколаївка-Стрюкове-Шабельники між селами Новопетрівка та Романівка. Щодо лагодження доріг комунальної власності, то у Василівці відремонтоване дорожнє покриття по вул. Молодіжній, а у Миколаївці – по вулицях: Дмитрівська, Набережна, Польова та Європейська.

Налагодження автосполучення

Одна з найболючіших проблем – капітальний ремонт автодороги Новопетрівка-Антонюки до Стрюківського повороту. Дорожнє полотно частково розбите вщент. За словами голови, в умовах війни влада робить все можливе для утримання автошляхів в проїжджому стані.

Міст через річку Чичиклію

Окрім бездоріжжя, турбує стан мостів. З 14 наявних два перебувають в аварійному стані, а половина потребує капітального ремонту. Насамперед міст через річку Чичиклію у Миколаївці. У 2021 р. з держбюджету надійшла субвенція в сумі 5,3 мільйона гривень.

З турботою про нове покоління

З нового навчального року за парти громади сіли понад 800 учнів. 153 дитини пішли у садочки. 210 діток підвозять до чотирьох шкіл. Цьогоріч автобусний парк поповнився новеньким «Еталоном», придбаним за кошти громади та освітньої субвенції.

Задля гармонійного розвитку особистості, забезпечення інтелектуального, фізичного, духовного розвитку дітей в Миколаївці створили Центр позашкільної освіти.

Під час заняття з батьками в «Інклюзивно - ресурсному центрі» Миколаївської селищної ради

Також у громаді періодично проходять різні заходи для розвитку жителів – як дітей, так і дорослих. До прикладу, в рамках «Тижня громадянського суспільства» в Інклюзивно-ресурсному центрі відбувся захід «Підсилення спроможності батьків для захисту прав дітей з інвалідністю».

“Ми повинні робити все можливе, щоб всі діти почували себе важливими, огорнутими батьківською турботою, а також мали рівний доступ до освіти та участі у суспільному житті”, – зазначила юристка Людмила Капустян.

На початку вересня в Миколаївському ліцеї відкрили «Клас безпеки». Це всеукраїнський проєкт, мета якого – вивчення правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, ознайомлення з алгоритмом дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування в учнів навичок надання домедичної допомоги.

Проєкт реалізує Міністерство освіти і науки України за сприяння Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Відповідно до вимог клас розділений на кілька спеціальних зон:

  • пожежна та мінна безпека,

  • цивільний захист,

  • правила дорожнього руху,

  • домедична допомога.

Також клас обладнаний необхідним інвентарем, наочними матеріалами, інтерактивними цікавинками, макетами вибухонебезпечних предметів.

Викликом сьогодення для влади стало будівництво, реконструкція, капітальний ремонт захисних споруд в закладах освіти.

“Окрім цього, знайшли можливість придбати шкільний автобус для Олексіївської школи. Їхній було передано на потреби ЗСУ, – поділився клопотами Віктор Леонідович. – Хвилює дефіцит коштів на зарплату вчителям та брак фахівців з окремих предметів. Сподіваюсь, найближчим часом вдасться усе владнати”.

У громаді діє потужна спортивна база

7 футбольних полів, 30 спортивних майданчиків та 4 спортзали дозволяють дітям та молоді активно займатися фізкультурою та спортом. Нарівні з цим, у Миколаївці на громадських засадах функціонує спортивний клуб, де кожен охочий може пограти в більярд, настільний футбол, настільний теніс, шахи, шашки, дартс.

Юні футболісти Миколаївської громади

Впродовж 2023 року провели 19 турнірів з мініфутболу серед дорослих команд та 12 турнірів – серед дітей. Серед останніх – турніри, присвячені пам’яті видатних футболістів Миколаївщини Володимира Орла та Анатолія Гордійчука.

Підтримка військових на рівні громади

З початком збройної агресії росії проти України жителі Миколаївської громади надають грошову, продовольчу, речову допомогу Збройним силам України та жителям громад, які перебували в окупації. Понад 300 ящиків з продуктовими наборами, засобами гігієни, ліками, одягом, постільною білизною та ковдрами було відправлено у військові частини через поштові відділення. Волонтери Ліля Божеску та Сергій Скобла особисто доставляли солодощі, хлібобулочні вироби, м’ясні та овочеві консерви, овочі, крупи, олію воїнам у місто Миколаїв та на передову.

80 тисяч гривень, зібраних жителями громади, витрачено на придбання комплектів ключів, ліхтарів, розгрузок, плитоносок, чорної плівки та інших необхідних речей. Місцеві аграрії пожертвували 2,4 т бензину, 2,5 т дизельного пального, 12,3 т пшениці, 3700 л олії, 4,1 т борошна.

Віктор Купченко з тероборонівцями з Миколаївської громади

Близько року тому миколаївці надали гуманітарну допомогу мешканцям Станіславської громади Херсонської області. Передали 14 000 грн на придбання палива для генераторів та близько 18 т борошна, круп, макаронних виробів, олії, овочевих та м’ясних консервів, чай, каву, сіль, зерно, овочі, фрукти, засоби гігієни, господарські товари, одяг, медикаменти, дрова та ін.

За кошти з бюджету Миколаївської селищної ради придбано та передано поліетиленову плівку, цвяхи та скоби для облаштування бойових позицій, 2360 л дизельного пального, 1104 л бензину тощо. Організовано триразове харчування для військовослужбовців роти охорони.

Аграрії, колективи підприємств та установ, а також члени громадської організації “Юні Гайдамаки” придбали для потреб військових автотранспорт.

На базі навчальних закладів та старостинських округів сплетено і передано на фронт 1000 м2 маскувальних сіток. За кошти, зібрані на благодійних концертах, у сумі 57 тисяч гривень придбано і передано землякам-захисникам плитоноски, берці, шкарпетки, рації, запчастини на ремонт автомобіля та смаколики.

Загалом волонтерською допомогою охоплено 17 військових частин, де несуть службу уродженці Миколаївщини.

Гуманітарна політика та допомога партнерів

Ще у березні 2022 року при Миколаївській селищній раді запрацював гуманітарний штаб. Його координаторка Оксана Кидготко розповіла, що впродовж 2022-2023 років плідна співпраця налагоджена з Одеським обласним та Березівським районним штабами за підтримки міжнародних благодійних гуманітарних організацій БФ “Центральна кухня світу”, партнером Агентства ООН у справах біженців ГО “Десяте квітня”, Дитячим фондом ООН, ЮНІСЕФ.

Віктор Купченко на одній із зустрічей

Гуманітарна допомога від благодійного фонду “Маніфест миру”Автор: З архіву Миколаївської громади

Належна увага приділяється внутрішньо переміщеним особам, громадянам, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, багатодітним сім’ям, одиноким матерям, малозабезпеченим родинам, людям з особливими потребами, людям похилого віку, яких нараховується більше тисячі осіб. Так, для забезпечення належних умов проживання ВПО (в перший рік війни приїхало більше півтисячі) було облаштовано 3 пункти. На ремонт приміщень та придбання меблів з селищної казни витрачено понад 300 тисяч грн.

Понад 2 тонни харчових продуктів та 1,6 тис. продовольчих наборів, комплектів постільної білизни, одягу та засобів гігієни направлено людям у скруті.

Завдячуючи плідній співпраці селищної ради з Благодійним Фондом «Добрий Самарянин», особам з інвалідністю другої групи роздано продуктові набори. Надання гуманітарної допомоги соціально вразливим верствам населення, які проживають на території громади, продовжуватиметься й надалі, прокоментував представник фонду Іван Мочарний.

На часі – підготовка до зими

Голова громади Віктор Купченко провів нараду з керівниками комунальних закладів, установ, начальниками відділів і старостами стосовно життєдіяльності регіону в осінньо-зимовий період 2023-2024 років в умовах воєнного стану.

Перевірка готовності генераторів до роботи  взимку

Обговорили забезпечення закладів соціальної сфери паливом, стан готовності снігоприбиральної техніки до роботи взимку, забезпечення матеріалом для посипання доріг під час ожеледиці, належного функціонування Пунктів незламності, готовність КП “Миколаївське” до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період, забезпечення мобільним зв’язком жителів населених пунктів під час аварійних відключень електроенергії, приведення до належного стану наявних та створення нових укриттів в закладах освіти.

Вистоїмо, як це зробили у важкі часи

Громада вистоїть, – у цьому переконаний голова Миколаївської громади Віктор Купченко.

Зараз в багатьох сферах ТГ поступово відбуваються позитивні зміни, адже реформа місцевого самоврядування і бюджетна децентралізація триває лише третій рік. Проте, завдяки децентралізації можна дуже швидко та ефективно вирішити питання, які не вирішувалися останніми роками.

“Оглядаючись на минулі місяці роботи в умовах війни, можна сміливо констатувати, що героїзм Збройних сил, стійкість місцевого самоврядування та всебічна допомога принесе бажану перемогу над ворогом, — зазначив Віктор Купченко. — Тим більше, що міжнародні партнери дали високу оцінку центральній та місцевій владі за спроможність забезпечити функціонування територій навіть у найжорстокіші моменти збройної агресії росії. Переконаний, що за їх підтримки ми й у нашій громаді впроваджуватимемо європейський досвід”!

Джерело – novynar.city

2 thoughts on “Підтримка воїнів, доброустрій, інвестиції: як живе Миколаївська громада на Одещині?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *