Через “зерновий коридор” зруйновані дороги у Великодальницькій громаді. ВІДЕО

Через територію Великодальницької громади проходить дві міжнародні траси: Одеса-Рені та Одеса-Кишинів, а також кілька регіональних доріг. У зв’язку з закритим через російські обстріли міст через Затоку, рух транспорту у  напрямку Чорноморська, Білгород-Дністровська, Овідіополя також пролягає іншим маршрутом – через німецьку балку, село Петродолинське. Саме тут можна часто побачити скупчення великовантажних фур, які курсують “зерновим коридором” у напрямку портів Одещини. Проте внаслідок зміни логістики та великого навантаження дороги Великодальницької громади за півтори року повномасштабного вторгнення окупантів швидко руйнуються. Тому громада була вимушена виділяти кошти зі свого бюджету і у співфінансуванні зі Службою місцевих доріг долучатись до відновлення шляхів.

церкваУсі свої плани громаді довелося відкласти на мирний час. Про це в інтерв’ю каналу “Град” розповів голова Великодальницької громади Денис Ткаченко.

“Це все – ті витрати, які ми не планували. Це той ресурс, який доводиться знімати з соціально-економічного розвитку. Звісно, ми бруківку не робимо, але є такі проблеми, коли на центральній дорозі треба зробити ямковий ремонт. Там і шкільний автобус повинен їздити, і громадський транспорт. Запустити освітній процес це добре, але якщо дорогою не зможе проїхати шкільний автобус, це нераціонально, тому ми повинні підтримувати у задовільному стані дороги. Мова йде тільки про ямковий ремонт, – сказав очільник громади.

Через російське вторгнення в Україну у місцевої влади додалося викликів. Зараз у пріоритеті Великодальницької громади – допомога Збройним Силам України, вимушеним переселенцям та створення безпечних умов для навчання дітей у школах.

Коли формувалися громади, були певні плани, розрахунки, обіцянки. Тому що ми розуміли і показники бюджету, і своєї спроможності, і взаємодію з центральними органами влади, які теж обіцяли певну пілтримку.  Але війна внесла свої корективи, зараз все йде на підтримку хлопців на передовій, на фронт, нашим Збройним Силам України, зараз це пріоритет №1. Друге завдання – прийом внутрішньопереміщених осіб, забезпечення гідних умов їх роботи і проживання”, – поділився Денис Ткаченко.

На території Великодальницької громади офіційно зареєстровано 500 переміщених осіб.

Через війну додалися ризики обстрілів та руйнувань. Тож третій пріоритет громади – створення безпечних укриттів для дітей, освітян та цивільного населення. До ремонтів сховищ активно долучають підприємців: вони облаштовують їх своїми силами, розуміючи соціальну відповідальність перед своїми жителями і працівниками, розповів очільник громади.

Крім того, хоч на території не було серйозних рейнувань внаслідок російських обстрілів, минулої зими були влучання в енергетичні компанії, внаслідок чого без свіила залишились тисячі людей.

90% мешканців Великодальницької громади живуть у приватних оселях.

Більше – в інтерв’ю Дениса Ткаченка:

Нагадаємо: Великодальницька ТГ утворилась у 2020 році, об’єднавши населені пункти Великий Дальник, Червоний Розселенець, Петродолинське. Загалом тут проживає 12 тисяч людей.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *