Громади Одещини з 1 жовтня можуть залишитись без суттєвого фінансового доходу

12 вересня Уряд зареєстрував у Верховній Раді України проєкт закону «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України», реєстр. №10037. Він суттєво вплине на доходи громад, серед яких численні громади Одеської області.

Законопроєкт №10037 передбачає вилучення з місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу за період з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року. 

В Асоціації міст України пояснили, що його ухвалення для бюджетів територіальних громад означатиме втрату 20 млрд гривень у поточному і 65 млрд гривень у 2024 році.

Уряд пропонує спрямувати ці кошти на такі цілі:

  • 50% – Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України на здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та обладнання;
  • 50% – Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України на реформування та розвиток оборонно-промислового комплексу.

Асоціація міст України в Одеській області отримала докладні дані від 32 громад членів АМУ, включаючи обласний центр. Військовий ПДФО цих громад за фактом 2022 року і планом 2023-го сумарно становитиме 5 332 млн. грн. При цьому міста, села і селища за цей період долучилися до наближення Перемоги України через допомогу Об’єднаним силам ЗСУ, безпосередньо виділивши тільки станом на зараз 1277 млн. грн., в т.ч. надано фінансової допомоги Об’єднаним силам ЗСУ на суму 1156 млрд. грн.

Витрати громад на допомогу технікою, обладнанням, товарами Об’єднаним силам ЗСУ склали 121 млн. грн.

На відновлення пошкоджених споруд та інфраструктурних об’єктів територіальні громади області направили 87, 2 млн. грн.

На допомогу внутрішньо переміщеним особам виділено  80,9 млн. грн.

Розмір витрат зазначених територіальних громад на обладнання укриттів, бомбосховищ, інших захисних споруд за фактом 2022 року і планом 2023-го становитиме 852,2 млн. гривень.

“Органи місцевого самоврядування навіть без законодавчого забезпечення, всупереч позиції контролерів і правоохоронців, уже перерахували на безпеку та оборону переважну частину від військового ПДФО, отриманого до місцевих бюджетів. Усі ці видатки прозорі, із запитами військових та їхніми підтвердженнями. Вони під постійним контролем низки державних органів, проходять постійний контроль казначейства ще до проплати. Кошти сіл, селищ і міст значно відкритіші для контролю як громадян, так і контролюючих підрозділів, а отже, менш корупційні.

Держава не виконує перед громадянами своїх зобов’язань, визначених законами. Це робить місцеве самоврядування з коштів, які надходять з податків. Вилучення коштів із бюджетів громад не передбачає з боку держави визначення якихось джерел для фінансування передбачених законом витрат, отже, призведе до колапсу життєво необхідних систем надання послуг жителям усіх територій. Вилучення військового ПДФО ослабить громади, позбавить їх можливості допомагати силам оборони та надавати якісні послуги жителям, але жодних плюсів для Об’єднаних сил Збройних сил України не створить, бо кошти розчиняться в держбюджеті”, – йдеться в повідомленні АМУ.

Окрім цього, законопроєкт №10037 передбачає:

1. Зарахування у 2024 році до загального фонду Державного бюджету України надходжень, які є джерелами формування державного дорожнього фонду.

2. Зобов’язання місцевих рад (військових адміністрацій) спрямовувати кошти залишків місцевих бюджетів (крім власних надходжень бюджетних установ та субвенцій з інших бюджетів), у разі їх утворення на кінець бюджетного року, виключно на оборону, безпеку та захист населення, на оплату праці працівникам бюджетних установ, першочергові гуманітарні потреби, а також обслуговування та погашення місцевого боргу.

Асоціація міст України виступає проти вилучення у територіальних громад ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу та звернулась з відповідними зверненнями до Президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних сил України Володимира Зеленського, до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

 

 

2 thoughts on “Громади Одещини з 1 жовтня можуть залишитись без суттєвого фінансового доходу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *