Як привласнити аеропорт? Грандіозну схему за участі екс-мера та “смотрящіх” за Одесою викрили прокурори САП

П’ятьом особам повідомили про підозру у незаконному заволодінні “Міжнародним аеропортом “Одеса” та 2,5 мільярдами гривень доходу від його діяльності. Серед них — колишній Одеський міський голова Олексій Костусєв, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та два відомих в регіоні бізнесмени Борис Кауфман і Олександр Борухович.

Про це 29 серпня повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

За даними слідства, у 2011 році вони розробили та реалізували схему, в результаті якої аеропорт перейшов з власності територіальної громади у спільну власність міста та приватних інвесторів. У той час міським головою Одеси був Олексій Костусєв.

Місто повністю втратило будь-який контроль над аеропортом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку. Аби аеропорт не можна було повернути у власність міста, усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який 10 років не погашали, додали в САП.

В Одесі викрили схему незаконного заволодіння Міжнародним аеропортом та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності
Схема заволодіння Міжнародним аеропортом “Одеса”. Фото: НАБУ

Внаслідок таких дій місцевому бюджету завдано збитків на загальну суму понад 2,5 млрд грн, частина з яких, а саме 118 млн грн, це вартість аеропорту, а інша — незаконно привласнений прибуток“, — уточнили в САП.

Фігурантам справи оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 КК України, колишньому міському голові Одеси додатково інкриміновано ч. 2 ст. 366 КК України. Їм загрожує позбавлення волі на строк до 12 років. Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів.

Бізнесмени Кауфман та Борухович вже фігурували у справі злочинної організації, яка нібито взяла під контроль Одеську міськраду. Їх ще минулого року взяли під варту з альтернативною заставою у 129 і 124 млн грн відповідно. Гроші знайшлися і вони одразу вийшли із СІЗО, повідомили в Центрі протидії корупції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *