Як вибрати кращий кавун, розповіли в Дерпродспоживслужбі

На місцевих ринках та в торговельних мережах Одеського регіону розпочався продаж сезонних кавунів. Цього року кавуни їдуть до нас з Казахстану, Азербайджану, Молдови, Туреччини та Греції. Про те, як серед усього асортименту обрати смачний та безпечний кавун, розповіли у головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

Фахівці Головного управління проводять відповідні фітосанітарні процедури до вантажів з кавунами та слідкують за тим, щоб до реалізації не були допущені харчові продукти рослинного походження, які мають підвищений вміст нітратів. Від початку липня 2023 року завдяки цим заходам в області вилучено з продажу 1 400 кг динь та 1 795 кг кавунів.

Кавун – дивовижний дар природи. Вперше кавуни з’явилися на півдні Африки. Але тоді, 6 тисяч років тому, це була п’ятисантиметрова ягідка, гірка, тверда, як волоський горіх. Її вживання викликало печію. Цукру в ній було в три рази менше, ніж у сучасному кавуні. Води теж менше, зате були жири і крохмаль (у сучасних кавунах їх немає). Та й вибір не вражав – всього шість сортів.

Докази вирощування кавунів відомі з часів Стародавнього Єгипту. На той час кавун почав набувати червонуватого кольору та втратив в своєму складі речовини, що надавали йому гіркуватого смаку. В Англії перші кавуни з’явилися лише в 1629 році, але в природній умовах росли погано, їх вирощували в теплицях.

Стосовно того, коли перші кавуни з’явилися на території України, існує дві теорії. Згідно першої – в ХІІІ-ХVI столітті кавуни завезли татари. За другою – кавуни привезли купці з Індії в VIII-X столітті в часи активної торгівлі з Київською Русю.

Але все одно про цю ягоду довго майже не знали. До середини XVII століття кавуни ввозилися з Африки, такі ласощі могли дозволити собі лише найбагатші. Перші кавуни в україні були посіяні 11 листопада 1660 року. Тоді їх перестали імпортувати з-за кордону. Подавали заморські ласощі вимоченими в цукровому сиропі. Лише в ХІХ сторіччі кавун став доступним для простих громадян.

Кілька порад щодо того, як обирати кавуни:

  • Небезпечно купувати баштанні з пошкодженою шкіркою, вм’ятинами, підгнилі або розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду, тому у разі вживання такого кавуна можливі шлунково-кишкові розлади.
  • Дозрівання кавунів і динь зазвичай прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів. Визначити «на око» нітрати неможливо, можна лише за допомогою лабораторних досліджень. Допустимий рівень вмісту нітратів у кавунах – 60 мг/кг.
  • Фахівці радять купувати кавуни в серпні, тоді є майже 100% гарантії, що вони будуть без шкідливих речовин, адже кавуни й так достигають за допомогою сонця. Але найбільш надійний метод визначити безпечний кавун чи диню – пристрій, який вимірює вміст нітратів – нітрометр.

Як обрати смачний кавун?

  • Беріть плоди середнього розміру, від трьох до семи кілограмів. Стиглий кавун легший, ніж зелений, і не тоне у воді.
  • Пляма, якою кавун торкався землі, має бути жовтого, а не білого кольору.
  • Обирати кавун варто і на слух: коли плід достигає, у нього всередині з’являються порожнечі, і їх можна почути, постукавши – якщо звук дзвінкий, то кавун стиглий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *