В Арцизькій громаді з’явилися села Аліяга і Селіогло

Національна комісія зі стандартів державної мови схвалила перелік населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови, зокрема стосуються російської імперської політики та надала рекомендації щодо приведення їх у відповідність. У рамках деколонізації відбулися громадські обговорення щодо обрання нових назв для сіл Надеждівка, Холмське та Новохолмське Арцизької громади Одеської області.

Про це повідомили у пресслужбі міської ради Арциза.

Дискусійним стало питання щодо перейменування села Холмське. На голосування було винесено такі варіанти його назви: Селіогло, Селіол, Холми, Холмське, Пагорбне, Надрічне, Берегове, Святотроїцьке, Одринське, Ісусівське. Більшість мешканців обрала варіант назви села Селіогло.

Відзначимо, що село Селіогло заснували у 1806 році переселенці з однойменного села у Болгарії. У 1944 році його перейменували на Холмське.

Під час обговорення питання щодо перейменування села Надеждівка розглядалося два варіанти назви – Надія та Шампань. Єдиної згоди щодо вибору назви шляхом голосування присутні не досягли, і було вирішено надати обґрунтування щодо обох назв, а вже Верховною Радою України буде остаточно прийнято рішення із врахуванням рекомендаціїй Національної комісії зі стандартів державної мови.

Щодо назви села Новохолмське, присутні на зборах мешканці одноголосно проголосували за повернення старої назви села Аліяга.

Нагадаємо, до складуАрцизької територіальної громади входить місто Арциз, села Виноградівка, Плоцьк, Главані, Делень, Новоселівка, Задунаївка, Кам’янське, Надеждівка, Нова Іванівка, Прямобалка, Холмське, Новохолмське.

Результати обговорення назв населених пунктів Арцизької міської територіальної громади будуть розглянуті на черговій сесії Арцизької міської ради, після чого відповідне рішення буде направлено на розгляд до Верховної Ради України.

2 thoughts on “В Арцизькій громаді з’явилися села Аліяга і Селіогло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *