Не доїхав на фронт: в Ширяєво інваліда дитинства так “мобілізували”, що він помер

У селищі Ширяєве Одеської області розгорівся великий скандал через смерть чоловіка, якого мобілізували з епілепсією. Як повідомляють жителі, цієї ж ночі після відправки на фронт він помер від нападу, не отримавши медичної допомоги. Місцеві жителі обурені ситуацією, бо вважають, що працівники місцевого військкомату (ТЦК) знали про хвороби чоловіка. Більше того, він був інвалідом дитинства.
29-річний Борис Глушак мав з дитинства інвалідність, був місцевим добряком, якого знало все селище. Працював на місцевому ринку, заробляв кошти на життя. Чоловіку було 29 років. Кажуть, що він навіть не мав паспорта. Після проходження ВЛК чоловіка визнали придатним до служби і відправили на розподіл до частини.
Знайомі загиблого обурені: «Дали йому повістку, за 20 хвилин пройшли медкомісію, хоча в нього навіть паспорта немає».
У містечку 29-річного Бориса знали як добру людину, він працював на місцевому ринку, був хворий на епілепсію та шизофренію. За однією версією, хлопець перехвилювався, що спричинило напад епілепсії, від якої він помер. За іншою, – був серцевий напад, проте чому хлопцю не надали медичну допомогу – невідомо.

“Вночі йому стає погано, рве декілька разів, на ранковому строї стався епілептичний напад, втратив свідомість. Лікарі в частині були не в змозі надати йому кваліфіковану допомогу. Ввечері стався ще один напад, і лікарі константували смерть. З приводу, хто підписав ВЛК, інформація поки відсутня», – пише одеський активіст, в минулому держексперт експертної групи Директорату громадського здоров’я МОЗ Павло Поламарчук.

У місцевій групі Facebook за ніч жителі Ширяєва залишили тисячі обурливих коментарів. Вони зазначають, всі мешканці, включно з лікарями, знали хвороби Бориса.

“Знайшли воїна! Які нелюди відправили хвору людину на фронт? Для чого? Для виконання плану? Щоб здобути премію? Скільки коштує людське життя?”, – задаються питаннями люди.

“І очевидно, що за діагнозами із дитинства, він не є придатним до військової служби за станом здоровʼя, в тому числі психічного”, – прокоментував ситуацію також Павло Поламарчук.

Керівниця координаційного пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталія Гуменюк прокоментувала ситуацію:

«Рішення було медичної комісії. ТЦК прийняв документи від медиків, що здоровий і годний. А комісію пройшов в лікарні».

Центр публічних розслідувань звернувся за коментарем і в обласний ТЦК. Там їм відповіли, що в курсі ситуації, але не коментують дії ВЛК.

One thought on “Не доїхав на фронт: в Ширяєво інваліда дитинства так “мобілізували”, що він помер

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *