Пасічники проти фермерів? У Роздільній збиралися бджолярі

У Роздільнянській міській раді відбулася нарада з бджолярами громади з метою обговорення нагального питання — масового отруєння бджіл в Одеській області. Крім того, до відома присутніх були доведені умови ведення бджільництва в умовах воєнного стану.

Про це повідомили у міськраді.

РоздільнаДо міста Роздільна на Одещині завітав нещодавно обраний голова обласної спілки бджолярів Сергій Подорожнюк. В нараді також взяли участь представник комісії з питань бджільництва, попередження та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин на території цієї громади Віталій Писаревський, голова спілки бджолярів ОТГ Анастасія Булахевич, провідний спеціаліст відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Володимир Бойко та бджолярі громади.

На нараді говорили про найболючіше – необхідності інформувати за три дні пасічників про обробку фермерами полів, щоб уникнути отруєння бджіл.

Подібна інформація на інформаційних ресурсах міськради відсутня. Натомість, наприклад, на своєму сайті та у соціальних мережах Визирська сільрада постійно і заздалегідь ставить до відома бджолярів про обробітки пестицидами ланів. Так, сільрада за три дні поставила до відома пасічників, що ТОВ “АГРО ПІВДЕНЬ-1” проведе  обприскування наземним методом посівів озимого ріпаку з 17 квітня 2023 року.

Також в Роздільній звернули увагу пасічників про можливість отримати гранти від 50 тисяч гривень на навчання бджолярській справі, за умови підтвердження упродовж трьох років своєї діяльності.

Нагадаємо: щороку у весняно-літній період діяльність аграрія і бджоляра тісно переплітаються. Першим потрібно вчасно обробити поля від шкідників та хвороб, іншим — встигнути вивезти свою пасіку до квітучих плантацій. Це відповідальна пора для обох сторін, адже і ті, й інші піклуються щедрість майбутнього «врожаю». Але для пасічників, які не домовлялися особисто із власником чи орендарем землі про розміщення свого бджологосподарства біля його поля, етап кочівлі — це ніби гра в рулетку.

На агроринку з’являються нові препарати для захисту рослин і далеко не всі вони безпечні для польової фауни. А навіть якщо і безпечні, то інколи самі аграрії можуть «нахімічити», готуючи бакові суміші, поєднавши непоєднуване або перевищивши допустимі дози. І таке збільшення концентрації робочого розчину часто підвищує клас небезпечності препарату.

А багато хто навіть не задумується про так звану ековідповідальність і просто не бере до уваги безпечність препарату для бджіл при виборі пестицидів. Найбільша небезпека може чекати бджолярів на ріпакових та соняшникових полях. Адже ці культури-медоноси, такі важливі для кожного пасічника, активно і щедро обробляються агрохімією.

Інколи отруєння пасіки може статися навіть на полях добросовісного фермера, який обрав безпечний препарат та дотримався всіх вимог і правил обробки посівів. Це може трапитися, якщо неквітуче поле, яке обприскали, знаходиться поруч із культурою-медоносом. Також інколи бджоли п’ють росу з листя рослин, які були нещодавно оброблені.

Але зазвичай пасіка потерпає від застосування на агропідприємстві агресивних хімпрепаратів, обробки полів у денний час (у період активного льоту бджіл), недотримання норм авіаобробки та за відсутності завчасного попередження з боку власника господарства про обприскування полів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *