Біженці з України привезли традиції Різдва до Німеччини. ВІДЕО

За рік після повномасштабної військової агресії Росії проти України, за офіційною інформацією, лише до Німеччини переїхало більше одного мільйона українців. Сто тисяч біженців осіло у федеральній землі Рейнланд – Пфальц, що на південному заході країни. Лише в одному з міст Бад-Кройцнах реєструвалося понад 2 тисячі родин.

Як їм там живеться, розповіли колеги СИЛИ ГРОМАД з Німеччини.

Українці себе зарекомендували, як працьовиті люди, які прагнуть влаштуватися на роботу якнайшвидше. А ще, гостинні жителі Бад-Кройцнаха, які всіляко допомагали та продовжують допомагати всім, чим можуть, встигли познайомитись із традиціями та культурою поселенців.

Так, багато громадських і релігійних діячів почали ініціювати проведення спільних свят, серед яких Різдво, звичайно ж, – найпопулярніша і улюблена пора християн.

Як розповів пастор Інтеркультурної церкви міста Бад-Кройцнах Бендікс Берке, спочатку йому допомагали лише два його колеги, у тому числі  жінка-пасторка Дека Хупорт. Потім долучилися ще 10 людей, а вже до фіналу оргкомітет налічував понад сорок учасників.

З українського боку для проведення концертної різдвяної програми з подачею 12 пісних страв, з виконанням старовинних колядок та щедрівок в організації взяли участь члени української громади, які ще влітку об’єдналися у творчі колективи. Значну роль у проведенні свята відіграли українки – перекладачки Альбіна Куява та Олександра Стадник.

Керівником хору стала уродженка Київської області Бучанського району Вікторія Романченко. За її словами, головна риса українців – і на чужині відчувати себе поряд із батьківщиною, особливо з українською народною піснею.

Як розповіли німецькі друзі, головним завданням спільного заходу було єднання тих, хто може допомогти, з тими, кому допомога виявилася такою необхідною. А ще – бажання відігріти біженців душевним теплом та милосердям.

Детальніше – у ВІДЕО:

Автори – Ольга ШУБІНА, Юрій РУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *