Кабмін “обділив” кілійських освітян на 12,1 млн гривень

В освітній галузі Кілійської громади Ізмаїльського району цього року склалася критична ситуація внаслідок зменшення обсягів субвенції з державного бюджету на оплату праці педагогам. 30 грудня 2022 року Кабмін розподілив асигнування для ТГ у розмірі 78 млн 76,4 тис. грн. Але, згідно розрахунків мінімальної потреби для виплати заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти, в 2023 році додатково необхідно 12,1 млн грн,

Про це йдеться у депутатському зверненні до Ізмаїльської райдержадміністрації, Одеської обласної військової адміністрації, профільних міністерств, Кабінету міністрів України, текст якого сьогодні, 17 лютого, мають затвердити на черговій сесії Кілійської міської ради.

У документі депутатський корпус акцентує увагу на тому, що цьогоріч обсяг освітньої субвенції для всіх місцевих бюджетів визначається згідно грудневої постанови уряду без урахування додаткових годин навчального плану для учнів групи I на окремі предмети, факультативні курси, індивідуальні заняття тощо, однак правових підстав для цього немає.

Водночас Кілійська міська рада вже спрямувала 415 тисяч грн на оплату праці вчителів за надання факультативних курсів, індивідуальних занять, консультацій, додаткових годин для вивчення окремих предметів до кінця 2022-2023 навчального року. Проте «прогалина» в галузі освіти сягає 12,1 млн грн, а такий фінансовий ресурс в місцевому бюджеті відсутній.

Як зазначається в офіційному листі, в Кілійській громаді вже була проведена ґрунтовна робота щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти, створення опорних шкіл та скорочення ставок педагогічних працівників.

Так, протягом 2018-2021 років відкрито два опорних заклади освіти – школа №4 в Кілії та школа №2 в селі Шевченкове. Протягом минулого року проводилося подальше реформування освітянської мережі, зокрема,було призупинено діяльність філії школи №4 в Кілії та проведено скорочення 20,5 ставок педагогічних працівників.

На 2023-2025 роки заплановано продовжити роботу щодо створення опорних закладів загальної середньої освіти та оптимізацію мережі. Однак ці наміри вдасться реалізувати за умови капітального ремонту автодороги Червоний Яр – Кілія (ділянка між селом Новоселівка та містом Кілія), а такаж придбання не менш як 5 шкільних автобусів для здійснення підвезення учнів і вчителів до опорних шкіл та у зворотному напрямку.

«З огляду на вищезазначене, враховуючи численні звернення педагогічних працівників, з метою забезпечення доступності до повної загальної середньої освіти мешканців Кілійської громади відповідно до державних стандартів, просимо Вас вжити відповідних заходів для зміни показників формули розподілу освітньої субвенції для забезпечення необхідними видатками закладів загальної середньої освіти Кілійської міської ради, аби своєчасно та в повному обсязі оплатити працю вчителів згідно вимог законодавства», вказано в депутатському зверненні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *