Чи працює програма компенсації за генератори для ОСББ в Одесі і чому затримують виплати?

З грудня 2022 року в Одесі працює програма частковоїкомпенсаціївартості генераторів для багатоповерхових будинків та житлових кооперативів, але за майже півтора місяця кошти жодна організація не отримала. Як працює програма, чому затримуються виплати та чи є в одеської громади гроші на неї в ефірі “Українського радіо. Одеса” дізнавалося Суспільне.

Програма компенсації коштів за генератори в Одесі: як отримати кошти

Одеська міська рада вирішила повертати до 70% від вартості генераторів, які купили ОСББ і ЖБК для своїх багатоквартирних будинків під час воєнного стану за безготівковим розрахунком. Максимальна сума компенсації — 100 тисяч гривень. Таке рішення було ухвалено на сесії 30 листопада. У 2022 році на це заклали п’ять мільйонів гривень, у 2023 — 30.

Згідно з порядком отримання компенсації, на відшкодування можуть претендувати багатоквартирні будинки від трьох і більше поверхів. Для будинків, де встановлено індивідуальний тепловий пункт, водяні помпи або де є ліфти, номінальна потужність генератора має бути від п’яти кВт, для будинків без ліфтів та індивідуальних теплових пунктів — від трьох кВт.

Щоб отримати кошти, ОСББ слід звернутися до районної адміністрації, в якій створено відповідну комісію. До комісії треба подати наступний пакет документів:

  • заяву на часткову компенсацію вартості закупівлі електрогенераторів,
  • копії платіжних документів,
  • копії документів із зазначенням технічних характеристик та серійного номера електрогенератора,
  • копія витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців юридичної особи, яка забезпечує утримання будинку,
  • документ, який підтверджує повноваження юридичної особи на управління спільним майном (копія договору чи витяг з протоколу).

За словами президента “Асоціації інноваційного розвитку домогосподарств” Станіслава Драганова, програма проста для розуміння звичайного мешканця.

“Програма насправді не дуже складна. Подається одна заявка від голови правління ОСББ, в якій зазначаються технічні характеристики приладу, який вони хочуть встановити, зазначається повністю техпаспорт на цей прилад. Подається до комісії, яка досліджує, чи дійсно він такий є. Якщо все підходить, то просто компенсується частина коштів”, — зазначив Станіслав Драганов.

В Одесі затримуються виплати компенсації за генератори

Станом на кінець 2022 року до райадміністрацій надійшло 14 звернень від ОСББ, але жодне з них не отримало кошти. Про це повідомив депутат Одеської міської ради Петро Обухов. Це ж підтверджують голови трьох об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які подали до районних адміністрацій свої заявки ще місяць тому. Вони кажуть, що розраховують дочекатися виплат до кінця січня.

Петро Обухов зазначив, що проєкт рішення про компенсації простий і депутати сподівалися, що його буде легко виконати. Але на місцях з ним виникають проблеми, яких не мало бути. На думку депутата, працівники райадміністрацій бояться брати на себе відповідальність.

У нас було засідання бюджетної комісії наприкінці року, на якому були представники усіх райадміністрацій і в них були дуже дивні питання. Наприклад, працівник однієї з райадміністрації казав, що в нього немає спеціалістів, які можуть перевірити, чи дійсно генератор відповідає потребам будівлі, хоча насправді це не входить в їх функцію. Йому потрібно просто перевірити документи, чи була здійснена оплата і чи цим генератором володіє ОСББ”, — розповів Петро Обухов.

У порядку виплати компенсації не зазначені строки розгляду документів і виплати грошей. Там лише вказано, що комісія формує та затверджує реєстр учасників, який впродовж 10 днів направляє відповідній райадміністрації. Далі вона готує проєкт розпорядження міського голови про виплату коштів.

Я знаю, що рішення досі не прийняті, тому що вони будуть прийматись розпорядженням міського голови. Перед нашою розмовою я спілкувався з головою однієї райадміністрацій, він мені розповів, що до нього звертались п’ять ОСББ і зараз вони оформлюють документи. І коли всі п’ять це зроблять — вони зроблять проєкт розпорядження міського голови”, — сказав депутат.

За словами Обухова, якби чиновники захотіли, то все це зробили б за один-два дні. Він вважає, що процес прийняття рішення при мерії потрібно спрощувати.

Чи є в Одеси кошти на компенсації за генератори

Петро Обухов сказав, що кошти в бюджеті одеської громади на цю програму є. Оскільки зараз заборонені капітальні видатки, то в бюджеті, за його словами, є мільярд гривень вільних коштів.

Ці кошти просто лежать. Я знаю, що департамент фінансів навіть використовує їх, щоб достроково погасити кредити. Нам здається, що саме тому у Львові й в інших містах запровадили такі програми допомоги людям”, — зазначив Обухов.

У яких містах України діють програми компенсації вартості генераторів

Першими програму компенсації вартості генераторів для багатоповерхових будинків та житлових кооперативів запустили у Львові. Згодом вони ж розширили програму і для бізнесу: вона стала доступна для підприємців з ресторанної сфери та роздрібної торгівлі харчовими продуктами, крім алкоголю та тютюну. Терміни розгляду заяви та ухвалення рішення комісією скорочено до 10 днів.

Найвищий відсоток компенсації готові виплачувати в Запоріжжі та Чернівцях за умови, що оплата здійснювалася через банк — 80% від вартості. На офіційних сайтах Полтавської, Сумської, Миколаївської та Луцької міських рад є інформацію про готовність компенсувати мешканцям багатоквартирних будинків до 50% від вартості пристрою, при цьому в Луцьку діє умова, що генератор обов’язково треба купити саме в українського продавця.

Компенсувати 75% від вартості генератора виявила готовність Київська міська рада, при цьому максимальна сума виплати столиці складає 80 тисяч гривень. Оголошено, що кошти будуть виплачені протягом двох місяців.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *