В Одесі судять експрокурора з Миколаєва, який “здавав” позиції військових. ВІДЕО

23 грудня у Приморському суді Одеси почали слухати по суті справу ексочільника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа, якого обвинувачують у державній зраді. Про це повідомляє «Судовий репортер».

Як йдеться в матеріалі, раніше, наприкінці листопада, суд за клопотаннями прокурора і захисту ухвалив рішення про закрите засідання, щоб запобігти розголошенню інформації, що може зашкодити національній безпеці і вплинути на перебіг бойових дій. Також посилалися на необхідність захистити персональні дані українських військових, рятувальників та правоохоронців у Миколаївській області, особливості їхньої роботи у регіоні та ін.

Однак на публічності наполягли родичі військових, які загинули на Миколаївщині, коли Герман очолював прокуратуру і, за версією обвинувачення, вів підривну діяльність.

Люди пов‘язують смерть своїх близьких з імовірною зрадою Германа. Тож просили суддів розглядати справу відкрито. Так, на їхню думку, суспільство зможе контролювати процес і знати, що на засіданнях відбувається. Порадившись, судді погодилися на публічні слухання.

В обвинувальному акті написано, що прокурор Герман протягом місяця (з березня по квітень 2022 року) умисно та свідомо вів підривну діяльність проти України в умовах воєнного стану. Мотивацією було нібито його негативне ставлення до української влади та політики в цілому.

Зокрема, Герман через Telegram надсилав представнику рф інформацію оперативного та військового характеру щодо обстановки в Миколаєві та області, а для її отримання користувався своєю посадою очільника окружної прокуратури. Наприклад, складав списки з російських полонених, їхньої кількості, особистих даних та місця перебування, а також додавав інформацію про керівництво установ, де вони утримуються. Крім того, прокурор готував для рф зведення про щоденну кількість загиблих у регіоні поліцейських, військових та цивільних, а також в окремому документі «особисті спостереження за соціально-побутовою та оперативною обстановкою на Миколаївщині».

На додачу, обвинувачений фактично звітував для росіян про стан мостів, завантаженість доріг, кількість населених пунктів без газу і світла в Миколаївській області та настрої колишніх або чинних військових. Також він відписував паролі для блокпостів або зазначав, коли їх змінювали. Готував «спостереження щодо роботи правоохоронних органів в області» та надсилав оперативні зведення поліції щодо ворожих обстрілів та їхніх наслідків. Один з таких звітів – про обстріл Миколаївської ОВА, де Герман зазначив результати влучання ракети, роботу на місці ДСНС та кількість загиблих і постраждалих.

«Обставини, які пом’якшують або обтяжують покарання, досудовим розслідуванням не встановлено. Шкоди кримінальним правопорушенням не завдано. Цивільний позов не пред’являвся. Потерпілих немає», – підсумував прокурор Чокля.

Герман обвинувачення у державній зраді називає необґрунтованим. Він не заперечував факт передачі інформації, але повідомив, що надсилав її блогеру, якого «знайшов в інтернеті з метою об’єктивного висвітлення ситуації, що відбувається в Україні».

Наприкінці засідання колегія суддів на чолі з Дмитром Осііком вкотре продовжила тримання під вартою Германа без можливості внести заставу.

Геннадій Герман народився на Харківщині, в селі Добренька. Вищу освіту здобув у Національній юридичній академії Ярослава Мудрого. Працював в органах прокуратури Полтавської та Харківської областей. Миколаївську окружну прокуратуру очолив за рік до повномасштабної війни, у березні 2021 року. До призначення на цю посаду працював в Офісі Генерального прокурора.

Герману інкримінують ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу, а саме державну зраду в умовах воєнного стану. Цей злочин належить до категорії особливо тяжких та карається позбавленням волі від 15 років до довічного ув’язнення.

За даними слідства, на бік окупантів Герман перейшов на початку березня 2022-го. Чоловік зв’язався із представником одного із засобів масової інформації рф та заявив про бажання співпрацювати. Далі почав отримувати завдання від кураторів зі спецслужб росії та передавати їм потрібну інформацію.

Герман начебто повідомляв окупантам про позиції ЗСУ на Миколаївщині, персональні дані українських військовослужбовців та співробітників ДСНС, паролі для проходження блокпостів, результати обстрілів та загальну оперативну ситуацію в регіоні. Крім того, корегував вогонь по цивільних і військових об’єктах та інформував окупантів про російських військовополонених, яких затримали в Миколаївській області — скільки їх, де вони утримуються та в якому стані. Для отримання цих даних Герман використовував своїх підлеглих та колег, а також службові зв’язки.

Вважається, що росіяни отримували інформацію від прокурора з 4 березня по 4 квітня. За цей час, за даними правоохоронців, в регіоні загинули щонайменше 112 цивільних та 383 військовослужбовців ЗСУ. Також було зруйновано велику кількість критичної інфраструктури.

Як повідомляє миколаївське видання Nikcenter, Герман доповів в РФ і про казарму миколаївських морпіхів, де перебували сотні військових. Багато з них і досі вважаються безвісти зниклими. Рідні загиблих прагнуть знайти їхні тіла і поховати, як належить. А ще – хочуть найвищого покарання для того, хто здав місце дислокації оборонців ворогу.

Судячи з матеріалів справи, до затримання за Германом велося стеження, зокрема аудіо та відеофіксація. Крім того, аби довести скоєння злочину, Герману декілька разів передавалися імітаційні списки з даними про загиблих українських військових та рятувальників, які той надсилав росіянам. Протоколи слідчих експериментів є у матеріалах справи.

Затримали Германа 4 квітня. Наступного дня йому повідомили про підозру, а 6 квітня відправили до СІЗО, де він перебуває донині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *