Пологи у бомбосховищі: як в Одесі евакуюють породіль? ВІДЕО

В одному з пологових будинків Одеси п’ятеро дітей народилися в укритті за пів року повномасштабної війни. Як проводиться евакуація породіль під час повітряної тривоги та чим обладнане бомбосховище, розповіли на Суспільному.

В одеському пологовому будинку відбувається евакуація до бомбосховища, коли в місті оголошують повітряну тривогу. В укриття спускаються вагітні, породіллі, а також лікарі та медперсонал. Разом зі своїм чоловіком там чекає відбою Аліна Калініна. Тут вона годує свою доньку Лію. Дитину сюди спустили у спеціальному кріслі, розповідає її батько Ілля Мазурін:

Ці переноски, то є автокрісла, вони досить важкі, і коли жінка тільки народила, їй важко то переносити. Звісно, персонал допомагає, але на всіх не вистачає. Аби це зробити оперативно, деяких батьків просять залишитися у кімнаті з дружиною і допомогти їй спускатися”.

Донька подружжя народилася на День прапора, 23 серпня. Пологи пройшли спокійно, каже її мама Аліна Калініна:

Лікарі, акушери, медсестри, а все було настільки добре і комфортно, що я не переживала. І така сама підтримка продовжувалася під час перебування у пологовому будинку. На День Незалежності почалися активні тривоги, і ми раз за разом спускалися у бомбосховище, завжди розуміли, що нам допоможуть нести дитину. Якщо чоловік не може наразі допомогти, допоможуть заспокоїти, якщо дитина дуже плаче”.

У пологовому перебуває і Світлана Коткова, вона чекає двійню — хлопчика та дівчинку. Згадує, що найтяжча ніч була 24 серпня — на День Незалежності.

“Вісім разів ми спускалися, це було дуже важко і підійматися вверх і потім живіт починає боліти, ну дуже тяжко, війна ця робить людям жахливі речі”, — ділиться Світлана Коткова.

За пів року війни у цьому бомбосховищі з’явилися на світ п’ятеро дітей. Чотири жінки народили самостійно, ще одна — за допомогою кесаревого розтину. Для цього тут облаштували операційну та пологовий зал.

З цієї сторони у нас є ліжко, на якому проводяться пологи, столи для акушерки й пацієнтки, яка знаходиться в пологах, вона знаходиться на цьому ліжку, біля неї акушер лікар і весь персонал. Тут знаходяться медикаменти, розхідний матеріал, який необхідний для проведення пологів, далі в нас є вся наркозна апаратура, це вже безпосередньо для проведення кесаревого розтину”, — розповідає завідувачка акушерського відділення Наталія Кузьмин.

Народилися 5 дітей у бомбосховищі за пів року: як під час повітряної тривоги працює пологовий будинок в Одесі
Народилися 5 дітей у бомбосховищі за пів року: як під час повітряної тривоги працює пологовий будинок в Одесі
Бомбосховище розраховане на сто п’ятдесят людейкаже медичний директор пологового будинку Дмитро ЖелезовТут є система вентиляції, два аварійні виходи, туалети, запас питної води, їжі, медикаменти. Окрім цього, облаштована спеціальна палата, в якій вагітна перебуває до чи після пологів.

Палата післяопераційного перебування, а коли жінка в пологах вона тут знаходиться до того часу, коли буде процес вигнання плоду і також ми маємо дитячу палату та інтенсивну палату для новонароджених. Облаштоване усім необхідним, тут і кювети й монітори, усе, що потрібне є”, — розповів Дмитро Железов.

Народилися 5 дітей у бомбосховищі за пів року: як під час повітряної тривоги працює пологовий будинок в Одесі
Народилися 5 дітей у бомбосховищі за пів року: як під час повітряної тривоги працює пологовий будинок в Одесі
Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *