Шукай лайф-хак: як підготуватись до зими в умовах війни?

Зима 2022-2023 року обіцяє бути особливо складною на тлі війни та можливих ракетних ударів з боку Росії по електричних чи газорозподільних станціях. Крім того, під час цього опалювального сезону температура в оселях українців може сягати 18-19°C. Як підготуватися до зими в умовах війни та чим запастися перед початком холодів — записуйте поради.

Запаси їжі, води та туристичні лайфхаки

Консервовані овочі, фрукти, м’ясо та каші можна придбати в будь-яких продуктових магазинах. Варто зробити запас консерв, адже вони не псуються та можуть зберігатися без холодильника тривалий час. Також необхідно закупити снеків, круп, їжі швидкого приготування, сухофруктів, горіхів, сублімованої їжі.

Сублімовану їжу потрібно заливати гарячою водою або готувати на туристичному пальнику. До пальника необхідно придбати газові балони із запасом. Одного об’ємом близько 230 мл газу зазвичай вистачає на годину роботи.

Туристичний пальник. Як підготуватися до зими поради
Туристичний пальник. gorgany

Більш дороговартісним варіантом буде пічка-зарядка, в якій можна на вугіллі чи дровах готувати їжу та одночасно заряджати девайси, адже пальник перетворює енергію тепла в електрику.

Не зайвим буде зробити запас технічної та фільтрованої питної води на випадок, якщо водопостачання буде перерване внаслідок ракетного удару. Воду можна продезінфікувати таблетками, що містять хлор, йод, діоксид хлору або інші дезінфекційні засоби, але після очищення її необхідно профільтрувати.

Також можна придбати соломинку із вбудованим мікрофільтром, який може очищувати воду зі ставків. Такого пристрою може вистачити для очищення 4 000 літрів води.

Соломинка для очищення води. Як підготуватися до зими поради
Соломинка для фільтрації води. lifestraw

Powerbank для ноутбука, зарядні пристрої

Якщо ваш ноутбук підтримує стандарт USB Power Delivery (зарядку через Type-C), варто пошукати powerbank зі швидкісною зарядкою потужністю від 60 Вт. Для таких потреб краще обирати пристрої місткістю від 20000 mAh. Необхідно заздалегідь перевірити, чи підтримує ваш кабель зарядки технологію Power Delivery або інші стандарти швидкісної зарядки.

Щоб мати змогу заряджати потужний powerbank, ноутбук та телефон, можна придбати мережевий мультироз’ємний зарядний пристрій потужністю 60-120 Вт.

Ковдри та теплий одяг

Оскільки під час цього опалювального сезону температура в будинках опускатиметься до 18-19°C, необхідно запастися зручним теплим домашнім одягом та ковдрами. Перевагу варто віддавати натуральним матеріалам: замість синтетики обирати шерсть та бавовну — ці матеріали краще зберігають тепло. Термобілизна, шарфи, термоси також допоможуть зігрітися.

Якщо доведеться спати у холодному та сирому приміщенні, у пригоді стане спальний мішок та каримат.

Як підготуватися до зими поради

Ліхтарики, гірлянди та нічники

У випадку, якщо у вашому будинку зникне електроенергія, гірлянди, ліхтарики та нічники на батарейках та акумуляторах стануть у пригоді. Подбайте про те, щоб у вас було достатньо освітлювальних приладів та батарейок до них.

Медикаменти

Якщо у вас є хронічні захворювання, подбайте про те, щоб потрібних вам ліків було достатньо на тривалий час. Купіть противірусні, знеболювальні, протиалергічні та заспокійливі препарати, а також льодяники проти болю у горлі та пігулки, що допоможуть при шлунково-кишкових розладах.

Утеплення вікон

Утеплені вікна вбережуть від потрапляння холодного повітря у квартиру чи будинок. Прибрати щілини можна за допомогою прозорого герметика, монтажної піни або поролону або залити отвори парафіном.

Запас корму для тварин

Якщо у вас є домашні тварини, то подбати необхідно і про їх комфорт: зробіть запаси корму, наповнювача, ліків, проведіть планові медогляди.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *