Іванівська громада впорядковує територію легендарного джерела під Северинівкою

Іванівська селищна громада Одеської області впорядковує територію «джерела Бога» біля легендарного села Северинівка.

Про це в соціальних мережах повідомив голова Іванівської громади Віктор Лобач.

«На цей рік у нас було багато планів, зокрема і щодо відновлення історичних місць в нашій громаді. Війна деякі плани відтермінувала, але дещо робиться зараз.

Це стосується прекрасного джерела цілющої води, що в народі зветься «криницею Бога», що знаходиться у верхньому лісі села Северинівка. За переказами це джерельце з’явилося тут близько 300 років тому, де із скал багато сотень років тече вода. У спекотні дні тут відчувається приємна прохолода.

Багато легенд про ці історичні місця передаються з покоління у покоління: провівши тут деякий час та скуштувавши води від Бога, збадьорите душу й тіло.

Торік домовлялися з місцевими служителями церкви, що будемо спільно працювати над реконструкцією та впорядкуванням території джерела.

І роботу тут розпочалися і активно ведуться, до них долучилася громадськість та духовенство.

Селищна рада також зробить свій внесок у потрібну справу»,- зазначив керівник селищної ради.

Нагадаємо, що популярна кінострічка «Зелений фургон» розповідає про життя села Северинівка у 20-х роках ХХ століття.

Довідково. Розташована в межиріччі Куяльника і Тилигула, Северинівка є унікальним куточком природи. Однією з пам’яток Северинівки є джерело питної води, яке місцеві жителі називають Третім Богом. Назва виникла завдяки старовинній легенді. І звичайно ж, легенда ця про клад. Цікаво, що легенди про клад є практично у будь-якому селі України. Якщо поряд з селом є річка, то легенда обов’язково згадуватиме турецьку галеру, завантажену золотом. Не стала виключенням і Северинівка. Проте в Северинівці побутує й інша легенда, згідно якої одному з жителів села наснилася Діва Марія і вказала на місце, де закопаний клад. Далі легенда розповідає що цей житель прийшов у вказане йому уві сні місце і став копати. Золота він так і не знайшов, та зате знайшов щось набагато цінніше – джерело питної води.

Ще й зараз для наших степів вода на вагу золота, а в 19 столітті питна вода цінувалася ще дорожче. Після першої знахідки, селянин з легенди знайшов ще 4 джерела. Усі вони дістали назву “Бог”, а щоб їх не плутати до слова “Бог” стали додавати числівник. Фактично єдиним діючим джерелом зараз є “Третій Бог”, джерело, розташоване на “Боговій горе”. Легенда легендою, а вода в джерелі справді унікальна. Дуже м’яка, з приємним смаком, – що не характерно для тутешніх місць.

На Одещині впорядковують «джерело Бога» біля легендарного села регіону
На Одещині впорядковують «джерело Бога» біля легендарного села регіону
На Одещині впорядковують «джерело Бога» біля легендарного села регіону
На Одещині впорядковують «джерело Бога» біля легендарного села регіону

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *