Скандал в Одесі: за видалення апендинксу лікарі вимагали з пацієнтки 300 доларів. ВІДЕО

Пацієнтка одеської міської лікарні №11 Марія Масмалієва та її чоловік Дмитро Бею звинувачують медиків у вимаганні 300 доларів за проведення операції з видалення апендикса. Про це повідомляє Суспільне.

Вночі 22 липня Марія Масмалієва потрапила на кареті швидкої допомоги до 11 лікарні із гострим болем у животі. Дівчину оглянули, взяли аналізи, та відвели до хірургічного відділення. Лікарі поставили діагноз “гострий апендицит” та призначили операцію.

Прийшов анестезіолог, сказав готуватися, переодягатися. Відвели мене до операційної. Потім, коли я вже прийшла до тями, Діма (чоловік Марії – ред.) сказав, що з нас вимагають гроші, точніше на той момент ми знали, що ми повинні заплатити, ми не знали, що ця операція безкоштовна”, — розповіла Марія Масмалієва.

Пацієнтка одеської лікарні звинувачує медиків у вимаганні грошей за операцію. ВІДЕО
Марія Масмалієва та її чоловік Дмитро Бею (справа). Суспільне Одеса

За словами чоловіка Марії Дмитра Бею, лікарі повідомили йому, що видалятимуть його дружині апендикс лапароскопічним методом. Він запитав у хірурга про вартість операції і той назвав йому суму в 300 доларів.

“Вдома ми зняли перев’язку і побачили, що там рубець 7 см. Відкрили інтернет, просто елементарно написали — “лапароскопія рубці”. І там картинка — порівняння лапароскопії та звичайного надрізу черевної порожнини. Виявилося, що у Марії звичайний надріз черевної порожнини, взагалі давнішня операція, не сучасний варіант, не те, що нам казали, тобто нас обдурили”, — зазначив чоловік Марії Дмитра Бею.

Пацієнтка одеської лікарні звинувачує медиків у вимаганні грошей за операцію. ВІДЕО
На тілі дівчини лишився 7-сантиметровий рубець. Суспільне Одеса

Після операції з’ясувалося, що її зробили традиційним методом, а не лапароскопічним.

Він (лікар – ред.) казав, що в мене так сильно болить місце операції через те, що там усе повинно улягтися, що вони робили мені якісь проколи, що там повітря якесь набирали, і що через це в мене так болить. Я не могла нормально ходити днів сім точно. Шрам досі ще загоюється і досі іноді кровоточить”, – розповіла Суспільному Марія Масмалієва.

Поки дружина була у лікарні, Дмитро звернувся до юристки Катерини Берендакової. Вона розповіла, що у таких випадках допомога має надаватися безкоштовно:

Більшість великих лікарень уклали угоду з НСЗУ і кожного місяця з держбюджету вони перераховують кількість мільйонів, у кожної лікарні чи пологового будинку це різна кількість грошей. Заходиш в лікарню, там великий стенд стоїть “Ми уклали договір з НСЗУ”. А ти йдеш до лікаря, він каже – ні, нічого немає. І таких історій дуже багато”.

За фактом операції було призначене службове розслідування

Подружжя залишило скаргу на вимагання грошей на гарячій лінії Національної служби здоров’я України та звернулося до адміністрації лікарні. Там призначили службове розслідування.

Пацієнтці намагалися зробити лапароскопію, ввели відеокамеру у черевну порожнину, побачили, що апендикс розташований не типово і можливості його видалення лапароскопічним методом не було. У зв’язку із цим вони подовжили розріз і зробили його таким, який робився як у давнішній час, спокійно дістали цей відросток, почистили там все й ушили. В мене немає ніякої ані відео, ані аудіо фіксації цього випадку. Тільки розповіді двох сторін. Одна сторона – це наші лікарі, які вже дали пояснення, що вони нічого не вимагали. Інша сторона – родичі, які вважають, що лікарі вимагали кошти. Але чоловік цієї дівчини сказав, що він грошей ніяких не давав. Тому, єдине, за що можна звинуватити наших лікарів, що вони дійсно там, можливо, вимагали гроші, але доказової бази в мене немає”, – повідомив генеральний директор КНП “Міська клінічна лікарня №11” Микола Турчин.

Пацієнтка одеської лікарні звинувачує медиків у вимаганні грошей за операцію. ВІДЕО
Микола Турчин. Суспільне Одеса

До правоохоронних органів подружжя заяву не подавало.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *