Любашівський військкомат шукав ухилянтів на сесії Зеленогірської ОТГ. ВІДЕО

Заступник військового комісара Любашівського району, майор В’ячеслав ШЕВЧЕНКО завітав на сесію Зеленогірської селищної ради, яка відбулася 2 серпня, щоб знайти чоловіків, які підлягають мобілізації, але кілька місяців поспіль “уникають” спілкування з військовим відомством.

Як відзначив В’ячеслав Петрович у своїй доповіді перед депутатським корпусом, на шостому місяці війни військкомату доводиться розшукувати “зниклих” жителів громади. Серед них – працівники агрогосподарств та навіть депутати Зеленогірської громади, яким дивним чином вдається обходити Закон про загальну мобілізацію.

Любашівка військкомат“Хотілося б сказати щось гарне, але насьогодні в мене нема хороших слів. Ми на службі перебуваємо цілодобово, з 6 ранку і до пізнього вечора, я сам мобілізований. Хлопці на своїх машинах, на своєму пальному, нікого не питаємо де взяти, нам держава згідно указу президента виділила додаткові кошти, ми викоручуємося з ситуації, їздимо по селах, спілкуєился з головами сільських рад, з підприємцями. Але дуже малий процент іде нам назустріч”, – повідомив майор Шевченко.

Як повідомив заступник воєнкома, ще 15 червня по всім агрогосподарствам Зеленогірської громади були розіслані форми звітності з автотранспорту. Проте з 8 господарств надав звіт лише один. І це – незважаючи на адміністративну і кримінальну відповідальність, яка настає за несвоєчасне надання звіту.

Спостерігається небажання працювати і з боку місцевої ради, зазначив доповідач:

Три тижні тому ми проводили робочу зустріч з Володимиром Івановичем (Калкатін – Авт.), я приїжджав з цими працівниками, ми обговорювали ряд службових питань, але на сьогоднішній день віз як був на місці, там і залишається. Ваша працівник Віта приїхала, була на другий день, як і домовлялися, взяла все що необхідно було нам надати, пройшло три тижні – відповіді немає. Ви вибачайте, але це також порушення законодавства: вона буде притянута до адміністративної відповідальності на перший раз”, – пояснив військовий.

Одного з керівників господарств, депутата Констянтина Бодяна, військові зустріли у залі, хоча раніше довго не могли знайти за місцем проживання в селі Солтанівка. Виявляється, місцева влада надала до військкомату акт про те, що він у себе вдома… не мешкає!

“Ви розумієте, от ви – керівник господарства, ви депутат ОТГ, який має надавати приклад своїм односельчанам! Я вас повинен знаходити на засіданні сесії, в присутності голови Подільської військової адміністрації, вам не соромно?”, –  запитав В’ячеслав Петрович, запросивши депутата таки навідатись у військкомат.

Любашівка військкоматГолові Зеленогірської громади Володимиру Калкатіну пан Шевченко залишив пам’ятку з Витягом з Закону про загальну мобілізацію і відповідальність, яку несуть органи місцевої влади за його невиконання. Також окремо пройшовся по переліку фермерських господарств громади, працівники яких регулярно ухиляються від перевірок.

Це вже крик душі. Їдемо-дзвонимо керівникам: “Ми в полях”, – я все розумію, іде уборочна. Але чомусь “Південну житницю” я знайшов в полі, зайшли до нього в кабінет, поспілкувалися, він надав усі необхідні документи. Для всіх присутніх доводжу інформацію, що лише керівник “Південна житниця” і підприємство Анатолія Артеменка (ФГ “Гранат”) надали документи. Це два громадянина, які відповідально відносяться до Закону про мобілізацію, до тієї обстановки, яка зараз розгортається на теренах держави. Інших працівників ми знайти не можемо, – бо вони десь в полях, десь ховаються. Наші працівники їздять по селам, по хатам, а по закону ми не можемо навіть зайти на подвір’я людини. Телефони в людей виключені, або вони десь ховаються”, – доповів В’ячеслав Шевченко.

Також він наголосив, що згідно з законом, відповідальність за прибуття до військкомату людей, які працюють і живуть на території населених пунктів, крім керівників агрогосподарств, несе й місцева влада Зеленогірської громади.

Усі присутні на сесії ради чоловіки отримали повістки з вимогою на 9 ранку наступного дня прибути о військового комісаріату, що знаходиться за адресою: с. Любашівка, вулиця Завокзальна, 1. 

Повний виступ представника Любашівського військового комісаріату – у ВІДЕО:

Нагадаємо, Законом про кримінальну відповідальність передбачено низку статей, якими закріплені види правопорушень у сфері забезпечення призову та мобілізації. Зокрема, стаття 336 КК України — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу на призов осіб із числа резервістів у особливий період. В Україні з 24 лютого 2022 року таким є воєнний стан, усі особи чоловічої статі (за виключеннями) підлягають мобілізації. Злісне ухилення карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *