Дмитро Кулеба: злочини РФ проти України світ має визнати геноцидом

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світ визнати злочини РФ проти України геноцидом.

Про це він написав у статті для Der Spiegel.

Так, Кулеба наголосив, що РФ веде повномасштабну загарбницьку війну проти України, яка є найбільшим збройним конфліктом у Європі з 1945 року. Про жахіття Другої світової сьогодні нагадує масштаб ненависті та жорстокості росіян по відношенню до українців.

Водночас глава МЗС зазначив, що керівництво РФ, посадові та публічні особи вже давно почали закладати ідеологічну основу для геноциду.

Кулеба навів кілька прикладів. Зокрема, рік тому Путін опублікував статтю “Про історичну єдність росіян та українців”, в якій називає українців та росіян “одним народом”, а суверенітет України можливий лише у партнерстві з Росією.

Крім того, раніше Путін заявляв, що існування України – це помилка, яка потребує виправлення, а українці – це росіяни по суті, і вони мають погодитись бути з росіянами одним народом чи будуть знищені.

Кулеба нагадав, що пряме публічне підбурювання до геноциду міститься і в низці статей російських державних ЗМІ, у повідомленнях високопосадовців РФ у соціальних мережах та їх висловлюваннях на телебаченні.

26 лютого РИА Новости опублікувала статтю Петра Акопова, в якій йшлося про те, що “спеціальна військова операція” спрямована на те, щоб домогтися припинення існування України.

5 квітня заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв написав у своєму Telegram-каналі: “…суть українства, що харчується антиросійською отрутою та брехнею про свою ідентичність, є великим фейком…”. Тобто зробив відверту геноцидну заяву.

Усі ці статті, пости у соціальних мережах та заяви з’явилися в період запеклих боїв в Україні та російського контролю над частинами території України. Вони підбурювали російських солдатів до злочинів проти українців на тій основі, що ті – українці, належать до української національної групи”, – наголосив Кулеба.

У розпалюванні геноциду причетні російські ЗМІ, зазначив глава МЗС, а ключові постаті “російських журналістів” мають відповісти за публічне підбурювання.

Глава МЗС додав, що ЗМІ неодноразово протягом історії відігравали значну роль у розпалюванні геноциду. Російські державні ЗМІ нічим не відрізняються.

Під час вторгнення в Україну Росія безпосередньо здійснює геноцид українців, а не лише закликає до нього”, – написав Кулеба, додавши, що про це свідчать масові вбивства на окупованих територіях – Бучі, Маріуполі та інших містах.

Він також зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення Росія насильно депортувала на свою територію щонайменше 1,9 млн. українців, 307 тисяч з яких – діти.

Крім того, в РФ змінюють законодавчі норми, які дозволять прискорити усиновлення/удочеріння дітей із Донецької та Луганської областей України та забезпечити їх подальше виховання як членів російської національної групи, яка передбачає втрату української ідентичності.

Це явні акти геноциду відповідно до статті II (e) Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього”, – наголосив Кулеба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *