“Разом з Україною”: мер Балти розповів західним партнерам про те, як громада діє під час війни

6 липня в онлайн-форматі відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи спільно з Асоціацією міст України та муніципалітетом Зіндельфінген (Німеччина) провели круглий стіл: «Разом з Україною: механізми взаємодії органів місцевої та регіональної влади у воєнний час». Розглядали механізми взаємодії органів місцевої та регіональної влади у воєнний час та взаємодію з іншими муніципалітетами Європи. Під час обговорення міський голова Балти Сергій Мазур поділився досвідом з питань задоволення потреб місцевих громад та вирішення проблем, з якими місцева влада стикається під час забезпечення сталого надання послуг у кризовий період.Балта

Балтська громада знаходиться на півночі Одеської області, поруч з невизнаною республікою Придністров’я. 24 лютого дві російські ракети поцілили у інфраструктурні об’єкти, розташовані між двома містами – Балтою і Подільськ, внаслідок чого на місці загинули 22 людей, повідомив Сергій Мазур.

“З 24 лютого був створений оперативний штаб, який почав виконувати основні місії. Перша – це стабілізація ситуації в регіоні. Друга – це розгортання підрозділів і територіальної оборони, добровольчого формування, допомога при швидкій мобілізації. Паралельно з цим у нас дуже велика кількість наших земляків, більше 10 тисяч, а загалом 35 тисяч проживає у громаді, – у перші дні пішли захищати нашу країну. Поруч із питанням оборони і можливого ризику з Придністров’я чітко була побудована модель керівництва обласної військової адміністрації, районної ВА разом з усіма територіальними громадами, в тому числі і з нашою”, – розповів голова громади.

Сергій Мазур закцентував увагу на тому, що громада і жителі створили єдиний волонтерський фронт, надаючи масштабну гуманітарну допомогу Збройним Силам України в багатьох аспектах.

“Те що було зроблено протягом перших 15-20 діб, думаю, що відповідні підрозділи це відчули на собі. Окрім того, були згуртовані волонтерські групи, волонтерські штаби, у місті їх було багато сконцентровано з єдиним гуманітарним центром. Почалися процеси з приїздом і прийманням внутрішньо переміщених осіб. На території міста було 2,5 тисяч людей, з них 950 дітей і питання забезпечення житлом, координації через сільські, міські мікрорайони, органи самоорганізації населення; питання, пов’язані з чітким забезпеченням освітнього процесу, інтеграції дітей, психологічна допомога, питання забезпечення роботою – були стабілізовані ефективно”, – поділився голова.

БалтаКрім того, територією Балтської громади проходять дороги державного значення, – саме тому місцева влада разом з жителями почала направляти допомогу у вже деокуповані міста й населені пункти Київської області, частково Миколаївської та окремі напрямки Херонської області. Продовжують систематичну допомогу на військові частини ЗСУ, починаючи від першочергових питань амуніції, забезпечення автомобільною технікою, так, завезли на фронт більше 60 автівок для потреб наших захисників на східному північному та південному напрямках.

Крім того, долучилися міжнародні партнери з міст-побратимів Республіки Польщі, Литви, Словаччини, які надали гуманітарні вантажі, їх скооперували з допомогою від жителів громади і перенаправили для жителів “прифронтових” міст: Баштанка, Буча, Ірпінь, котрі були деокуповані. Це десятки тон продуктів харчування, десятки тон води, будівельних матріалів, які потрапили до мешканців громад, які гостро їх потребували.

“Сьогодні ми в іншій фазі, але постійні повітряні тривоги, вчора ракети над містом літали, дякуючи силам ППО все добре. Сьогодні основна задача – це стабільна робота економіки, нам вдалося спільно з бізнесом втримати стабільну роботу місцевого бюджету. З іншого боку, це збиральна компанія, бо в нас є сільськогосподарська територія, на якій фермери збирали врожай. Сьогодні президент чітко акцентує увагу на те, що в тилових містах стабільність роботи є в пріоритеті, тому ми через свої ЗМІ весь час наголошуємо, що ніхто не має розслаблятися і втрачати тонус: маємо допомогти тим чи іншим територіям, чи сегментам мешканців, чи підрозділам ЗСУ”, – розповів Сергій Мазур.

БалтаМер громади наголосив, що Балтщина підтримує успішні механізми співпраці європейських міст з українськими громадамита та сфери їх підтримки у рамках платформи Cities4Cities. Так, на одному з останніх заходів у Катовіце Сергій Мазур закцентував увагу міст побратимів на головному аспекті: Україні для швидкої перемоги потрібна зброя.

“А поруч з цим ведеться активний пошук партнерів для налагодження нових форм комунікацій і співпраці для того, аби ми як логістичний хаб могли продовжувати процеси координації нашої допомоги, сусідніх територіальних громад і перенаправляти на фронт на лінії розмежування, цим самим підтримуючи і надаючи допомогу для наших співгромадян”, – сказав голова.

У круглому столі взяли участь представники органів місцевого самоврядування України, Польщі, Португалії, Німеччини та Франції, а також представники Верховної Ради України та центральних органів виконавчої влади України.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан наголосив, що без синергії центральної та муніципальної влади не вдасться якісно відродити Україну.
«Під час воєнного стану проявилися особливості роботи місцевого самоврядування, які засвідчили, що децентралізаційна реформа – одна з найуспішніших. Спроможність муніципалітетів приймати швидко та ефективно рішення, наявність не тільки фінансових ресурсів, а й відпрацьованих систем управління – все це дозволило протистояти ворогу, надавати життєво важливі публічні послуги. Без взаємодії та співпраці між рівнями влади неможливо ефективно виконувати свої функції не тільки місцевому самоврядуванню, а й центральній владі», – зазначив Олександр Слобожан.
“Намагаємося долати складнощі, викликані війною та рашистською агресією в Україні. Але й не припиняємо надавати допомогу прифронтовим та деокупованим регіонам.
Масштабна робота Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи спільно з Асоціацією міст України ще раз підкреслює: зараз у Україною увесь світ. Впевнений, що так буде й надалі”, – підсумував Сергій Мазур.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *