Як одеситки з інвалідністю шиють прапори й балаклави для захисників

Одеський дитячий будинок-інтернат став центром виготовлення прапорів і балаклав для тисяч блокпостів, які гарантують внутрішню безпеку в розпал російського вторгнення. Жіноча школа-інтернат для інвалідів в Одесі долучилася до допомоги захисникам, які боронять нашу землю від окупантів.

Під час екскурсії до закладу директор центру Андрій Печений розповів, що його підопічні до війни шили подушки, вишивали рушники, картини з бісеру, але коли в Україну прийшла війна, «всі прагнули допомогти».

ЦентрУ кімнаті з сімома швейними машинками пані Галина, близько 70 років, допомагає дівчатам поєднувати жовту і синю тканину українського стягу. Майстриня ділиться: незважаючи на те, що народилася в державі з іншим кольором прапора, цей їй подобається більше.

 «Цей красивіший, тому що він наш, а не їхній», — маючи на увазі росіян.

Андрій Печений погоджується і прямує далі. «Це символ нашої свободи, завоювання якої нам так дорого обходиться. Це наш спосіб зробити свій внесок», – пояснює директор центру. Прапори, виготовлені дівчатами, передають на численні блокпости, де чергують військові.

У центрі зараз перебуває 91 підопічна, їхня кількість з війною зросла: сюди тимчасово доправили ще 33 дівчини з іншого місця, яке тимчасово закрилося.

Головне завдання, наголошує директор Центру, є підвищення рівня самозабезпечення людей з ментальними особливостями.

ПечонийДо центру приймають дітей-сиріт, які перебувають у закладах і можуть виїхати для активного життя лише тоді, коли вони зможуть вижити. «У нас люди різного віку, і вони їдуть звідси лише тоді, коли мають професію».

У разі, якщо військова ситуація в Одесі вийде з-під контролю, Андрій Печений вже має домовленість з іншими подібними установами в країні та за кордоном.

Ми все подбали, маємо медикаменти на три місяці», але «мова не тільки про зміну місця перебування, ми повинні стежити за командою підтримки, медичним персоналом та іншими».

Психічне здоров’я в Україні залишається проблемою, зізнається директор центру, зазначаючи, що багато сімей відмовляються від дітей, у яких є проблеми, навіть якщо вони легкі.

Щоб побороти цю стигму, заклад, який живе на державну підтримку та приватні пожертви, прагне побудувати дитячий садок з тижневим проживанням для дітей з розладами, які зможуть проводити вихідні та свята з родиною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *