Лиманська громада звітує про туристичний збір на своїх курортах

Голова Лиманської громади, що у Білгород-Дністровському районі Одещини, оприлюднив результати надходження коштів з туристичного збору на курорті Катранка. Загальна сума склала трохи більше 120 тисяч гривень. На думку Василя Резніченка, цих коштів недостатньо: адже в рекреаційній зоні протягом сезону надають послуги 62 бази відпочинку та кілька десятків міні-готелів, дачних будинків, які надають помешкання туристам.

Про це Василь Резніченко повідмив на своїй сторінці.

Катранка«Підбиваючи підсумки туристичного сезону 2021 на курорті Катранка, я м’яко кажучи, вражений. Підприємці нашого курорту так і не зрозуміли, що розвиток курорту залежить саме від добросовісної сплати ВСІХ податків та зборів. Якщо ми будемо сплачувати туристичний збір так, як у цьому році, то про розвиток курорту можна і не говорити. Одним з головних джерел наповнення місцевого бюджету є туристичний збір та плата за землю. Але, хочу роз’яснити, що за земельні ділянки, які ви орендуєте у сільської ради, і своєчасно сплачуєте за них податки, ці кошти розподіляються депутатським корпусом саме на соціальну сферу нашої громади. А туристичний збір, який ви сплатили до місцевого бюджету – спрямовується саме на розвиток курорту. Скажіть будь-ласка, чи зможемо ми розвивати наш курорт за ті кошти, які ви  сплатили до бюджету в поточному році?”, – ставить питання очільник громади.

Як пояснив СИЛІ ГРОМАД Василь Резніченко, підприємці, які надають послуги під час курортного сезону, вимагають від місцевої влади масштабних змін: будівництва дороги, водогону та каналізації, благоустрою території, прибирання пляжів, обстеження дна, встановлення рятувальних постів тощо. Проте обсяг коштів, які надходить з туристичного збору до місцевого бюджету, залишає бажати кращого.

КатранкаТуристичний збір – це місцевий податок, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету. Місцеві ради самостійно приймають рішення про необхідність справляння даного збору на території громади.

Розмір туристичного збору на Катранці складає 8,6 гривень на добу з кожного туриста, який винаймає тимчасове житло на курорті. Формула місцевого податку наступна:
“Платники податку самостійно, за результатами кварталу, здають податкову декларацію з туристичного збору відповідно до кількості ліжко/місць.
Наприклад: на базі відпочинку чи дачі, в день відпочивають 20 осіб. Оздоровчий період рахуємо 60 днів, ставка податку затверджена в розмірі 0,12%.
Мінімальна з/п на 01.01.2021 бюджетний рік – 6000 грн. Тому, 20 осіб * 60 днів =1200 ліжко/місць * 6000 * 0.12% = 8,640 грн.”, – пояснюють в Лиманській сільській раді.

Проте, робить висновок голова громади, якщо Лиманська ОТГ позиціонує себе як курортна громада, то має бути вироблена спільна відповідальність за використання природніх ресурсів, за наповнення бюджету і за розвиток курортів.

Згодом голова громади обіцяє оприлюднити інформацію зі сплати туристичного збору і на курорті Расєйка, що входить до складу ОТГ.

Нагадаємо, що складу Лиманської сільської громади входять села Лиман, Трапівка, Новоселиця, с. Зарічне, Приморське, Трихатки.

Катранка

Катранка

Катранка

Катранка

 

 

 

 

 

 

 

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *